Més planificació i previsió. Això és el que ha reclamat a la Generalitat Jesús Calderer, el conseller de Medi Natural del Consell Comarcal del Berguedà, amb relació a les ajudes per millorar camins. El Consell ha rebut 250.000 euros que s'han repartit entre 12 dels 31 municipis berguedans. Actualment s'estan executant les obres que han d'estar enllestides el 30 de novembre. L'ens ha tingut un escàs marge de temps per decidir a qui donava les ajudes i fer tota la tramitació administrativa necessària, que triga un temps. Tot i així compta que podrà acabar els treballs dins del termini establert.

Jesús Calderer va explicar ahir que el Govern els va comunicar la concessió de 250.000 euros a l'agost. Una de les condicions era que «el 30 de novembre havia d'estar tot acabat i justificat sense donar-nos cap mena de norma de com s'havia de repartir». Calderer va dir que el condicionament de camins «és un dels pitjors problemes que tenim a la comarca amb pobles molt petits amb molts quilòmetres de camins dels quals cal fer el manteniment» .

El poc marge de temps per fer les obres sumat a l'absència d'unes bases clares sobre qui se'n podia beneficiar, «ens va complicar la feina». Calderer va dir que cada consell comarcal ha decidit el que millor li ha semblat. «Nosaltres vam buscar una fórmula a corre-cuita, vam buscar uns criteris el més coherents possible». Es van descartar els municipis que el 2019 ja havien rebut una ajuda del Consell. D'aquesta manera, dels 31 en van quedar 18 i d'aquests n'hi havia dos -l'Espunyola i Sant Jaume de Frontanyà- que «en els últims anys mai havien tingut una subvenció del Consell i els vam prioritzar». Finalment han estat 12 els municipis triats i en van quedar 5 a fora. Amb aquests «hem pres el compromís que en la propera convocatòria» d'aquestes ajudes «passaran al davant dels altres municipis».

L'estret marge de temps entre l'anunci de l'ajuda i l'acabament del termini per executar les obres ha dificultat la feina als tècnics del Consell. «Creiem que arribarem a temps però volem fer aquesta queixa: la Generalitat no ens ho pot posar tan difícil, ha d'estar per facilitar els tràmits i ajudar econòmicament la comarca». Calderer va llançar una petició al Govern català: «li demanen que per a una altra vegada ho pugui fer amb més planificació per no posar-nos aquesta soga al coll amb un tema delicat i necessari com és l'arranjament dels camins».

Jesús Calderer va dir que el Consell ha de fer un pla comarcal que determini aquells camins on és més prioritari actuar «per evitar guerres entre municipis».

D'altra banda, els 250.000 euros són uns diners que «evidentment no satisfan ni de bon tros les nostres necessitats», ha dit Josep Lara, el president del Consell Comarcal del Berguedà.

Jesús Calderer i Josep Lara van fer aquestes declaracions a peu de les màquines de l'empresa Pasquina, que ahir van enquitranar un tram del camí que va del Molí del Castell a tocar de l'església de Santa Maria d'Avià, uns 1, 3 quilòmetres d'obra amb un cost de 80.000 euros.

L'alcaldessa d'Avià i també consellera, Patrocini Canal, va expressar la satisfacció per poder asfaltar aquest tram de camí. El Consell hi ha aportat 20.000 euros, la Diputació 22.000 euros més i l'Ajuntament 38.000 euros. L'alcaldessa va dir que «estem treballant» per trobar el finançament per acabar d'enquitranar aquest camí fins a Graugés. Es tracta d'un tram de 3 quilòmetres.