El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà ha anunciat aquest dilluns que els Agents Rurals han aturat una tala d'arbres que s'estava fent al coll de la Bauma a Gisclareny en una zona de cantada del gall fer, una espècie protegida.

En un comunicat, l'entitat explica que la setmana passada van detectar que s'estava duent a terme aquesta tala de pins en un zona de cantada del gall fer dins del terme de Gisclareny i del parc natural del Cadí Moixeró. En comunicar que s'estava fent aquesta tala a responsables del parc «ens van comunicar que no tenien constància d'aquesta actuació i que alguna estona aniria a mirar quines han estat les conseqüències». Per la seva banda, «els agents rurals hi van anar immediatament, van notificar que aquesta tala s'estava duent a terme a una zona crítica de gall fer, per la qual cosa van aturar la tala a la zona crítica».

Fonts de l'entitat han explicat que s'ha talat una superfície de 5 hectàrees i han assegurat que «gràcies a les gestions de la nostra entitat, n'hem aconseguit aturar unes 5 hectàrees més, quelcom que hagués acabat per complet amb la zona de cantada del gall fer. Sabem que serien unes 5 hectàrees més tenint en compte els arbres que estaven marcats a punt per talar».

L'entitat berguedana ha carregat contra el parc natural del Cadí Moixeró ja que «pensem que sí que tenia coneixement d'aquesta actuació, tenint en compte que va ser aquest mateix ens qui va encarregar un informe a fauna i flora per saber si es podia tirar endavant aquesta tala. L'informe va sortir negatiu (tenint en compte la presència de gall fer) i la tala es va tirar endavant sense tenir-lo en compte».

L'entitat ha denunciat la passivitat del parc natural en aquestes situacions i la permissivitat que ofereix en aquests casos.» segons el Grup de Defensa de la Natura «malauradament, no és la primera vegada que passa i sabem que el parc n'és coneixedor en tot moment, i tot i així, ho segueix permetent». L'entitat denuncia que «aquestes actuacions passen de manera recurrent dins de la zona protegida i és quelcom que s'hauria de plantejar seriosament el parc Natural del Cadí Moixeró.»,. Posen com a exemple que « també s'ha realitzar una destrossa a la zona de Font Tarrés (Gósol) i a altres comarques com a la Cerdanya».

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà ha volgut deixar clar que no està «en contra de l'extracció de fusta i la gestió forestal. Al contrari, és necessari i fins i tot beneficiós pels nostres ecosistemes i evidentment per la societat. Ara bé, no es pot fer de qualsevol manera ni a qualsevol preu. Abans de realitzar les actuacions cal tenir en compte els valors ecosistèmics de cada zona, i a dia d'avui no hi ha cap mena de respecte».