Dues persones han perdut la vida en l'última setmana per culpa de la covid-19 a la residència Sant Bernabé de Berga. Aquestes dues defuncions se sumen a les quatre de la primera setmana d'octubre i per tant, el total de morts per coronavirus al centre assistencial Berguedà.

Així ho ha anunciat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en una roda de premsa telemàtica amb els mitjans de comunicació aquest dilluns al matí. L'alcaldessa també ha informat de que hi ha cinc residents del centre berguedà que estan hospitalitzats per covid-19 a l'Hospital Sant Bernabé.

Venturós també ha informat que el nombre de casos de covid-19 entre els residents s'ha estabilitzat i segueixen sent 41 persones afectades, les mateixes que fa una setmana. El que s'ha reduït són els casos de treballadors del centre positius per coronavirus, que passen de 20 a 15. Segons ha dit l'alcaldessa, aquestes cinc persones s'han pogut reincorporar als seus llocs de treball.

Amb aquesta estabilització, Venturós ha explicat que ja s'està treballant per començar la desescalada de la sectorització que es va instaurar a l'interior de la residència per aturar els contagis de covid-19. «Ja fa un mes de l'aparició del brot a la residència i restem a l'esperar d'iniciar una desescalada que permetrà tornar a la normalitat», ha afirmat.

Pel que fa a les dades de la covid-19 a la ciutat de Berga, Venturós ha exposat que «la incidència i el risc de rebrot segueix sent molt elevat i és molt elevat i és important seguir totes les mesures de seguretat previstes i complir les restriccions de mobilitat per evitar contagis». En els últims 7 dies hi ha hagut 93 casos diagnosticats per PCR a Berga i en els últims 14 han estat 192.

Tal i com ha avançat aquest diari en la seva edició en paper d'aquest dilluns, el CatSalut dona suport a la residència Sant Bernabé de Berga, ja que aquesta no té una estructura de gestió pròpia després del traspàs de l'hospital a la Generalitat. Montse Venturós ha confirmat la informació i ha constatat que «aquest acompanyament per separar les dues empreses és una encomana de servei que té una duració de tres mesos, fins el 31 de desembre». A partir d'aquest instant, hi ha la possibilitat de que el suport en la gestió es prorrogui si hi ha acord entre les dues parts i així ho aprova la junt del patronat de la residència.

14 denúncies per incomplir la restricció de mobilitat

En el transcurs de l'última setmana s'han realitzat 37 serveis ordinaris a Berga i s'ha interposat una denuncia per no fer ús de la mascareta. A més, Venturós, regidora de Governació, ha explicat també que hi ha hagut 14 denúncies per incomplir amb les mesures de restricció de mobilitat i una per incomplir el confiament perimetral de cap de setmana.

Sense casos de covid-19 a la residència

Ivan Sánchez, regidor d'Afers Socials, ha participat en la conferència de premsa i ha explicat que la residència de les Germanetes de Berga segueix sense cap cas de covid-19. A més, Sánchez ha enviat un missatge de cautela als ciutadans. «Des de Salut primària ens fan arribar un missatge per tal d'extremar les precaucions, les dades son moderadament més optimistes ja que les coses s'estan fent bé, però ens demanen que complim totes les precaucions ja que reiteren que el que passa a les residències és un reflex del que passa al carrer i en àmbits privats», ha dit Sánchez.