El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà ha anunciat que els Agents Rurals han aturat una tala d'arbres que s'estava fent al coll de la Bauma a Gisclareny en una zona de cantada del gall fer, que és una espècie protegida.

L'entitat ha revelat que la setmana passada van detectar que s'estava duent a terme aquesta tala de pins en una zona de cantada del gall fer dins del terme de Gisclareny i del parc natural del Cadí Moixeró. En informar responsables del parc que s'estava fent aquesta tala, «ens van comunicar que no tenien constància d'aquesta actuació i que alguna estona anirien a mirar quines n'han estat les conseqüències». Per la seva banda, «els agents rurals hi van anar immediatament, i van notificar que aquesta tala s'estava duent a terme en una zona crítica de gall fer, per la qual cosa van aturar la tala».

Fonts de l'entitat han explicat que s'ha talat una superfície de 5 hectàrees i han assegurat que «gràcies a les gestions de la nostra entitat, n'hem aconseguit aturar unes 5 hectàrees més, quelcom que hauria eliminat completament la zona de cantada del gall fer. Sabem que serien unes 5 hectàrees més tenint en compte els arbres que estaven marcats a punt per talar».

L'entitat ha explicat que hi havia un informe de la sotsdirecció de Boscos de la Generalitat que no autoritzava la tala per la presència del gall fer. Tot i això «la tala es va tirar endavant sense tenir-lo en compte».

L'entitat ha denunciat «la passivitat del parc natural en aquestes situacions i la permissivitat que ofereix en aquests casos». Segons el Grup de Defensa de la Natura, «malauradament, no és la primera vegada que passa i sabem que el parc n'és coneixedor en tot moment, i tot i així, ho segueix permetent». L'entitat denuncia que «aquestes actuacions passen de manera recurrent dins de la zona protegida i és quelcom que s'hauria de plantejar seriosament el parc natural del Cadí Moixeró». Posen com a exemple que « també s'ha realitzar una destrossa a la zona de Font Tarrés (Gósol) i en altres comarques com a la Cerdanya».

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà ha volgut deixar clar que no està «en contra de l'extracció de fusta i la gestió forestal. Al contrari, és necessari i fins i tot beneficiós per als nostres ecosistemes i evidentment per a la societat. Ara bé, no es pot fer de qualsevol manera ni a qualsevol preu. Abans de realitzar les actuacions cal tenir en compte els valors ecosistèmics de cada zona, i avui en dia no hi ha cap mena de respecte».