Voluntàries de Creu Roja Joventut han realitzat tallers de prevenció contra la violència masclista a 200 alumnes de 3r i 4t d'ESO dels instituts de Berga.

La formació ha fet aflorar episodis de possessió, abús, control, menyspreu, seguiment del carrer i sexisme, de què han estat víctimes les adolescents de Berga. També s'han detectat altres masclismes com les lletres de les cançons, els rols socials i la cosificació de la dona perpetuen la discriminació de les noies i fomenten la violència.

El dimecres 25 de novembre, dia internacional contra la violència sobre les dones, Creu Roja Joventut publicarà a les xarxes socials un mural on es podran llegir les reflexiones dels alumnes d'ESO de Berga i acostar-les al conjunt de la població.

La formació, la duen a terme tres voluntàries de Creu Roja Joventut, Paula Caserras, Aina Gonzàlez i Laia Borrellas, amb formació en Psicologia, Infermeria i Turisme. "El nostre objectiu com a agents de canvi és aturar totes les violències no visibles i reduir els números tan elevats de violacions i agressions sexuals", expliquen les voluntàries, i creuen que, en comptes d'això, cal construir "relacions sanes, amb respecte, amor propi, comunicació i confiança".

A l'inici de la formació amb els alumnes d'ESO, les voluntàries citen un seguit de situacions de violència i les noies o els nois que s'hi senten identificats com a víctimes, fan un pas endavant, sempre amb els ulls tancats. El resultat és que, quan els obren, s'adonen que hi ha moltes més noies que nois que s'han trobat conductes perilloses.

A continuació, les voluntàries expliquen com la violència física és només la punta de l'iceberg, i que, a sota, hi ha conductes que l'alimenten, però que estan més acceptades socialment.