Dues persones han perdut la vida en la darrera setmana per la covid-19 a la residència Sant Bernabé de BergaAquestes dues defuncions se sumen a les sis que s'havien produït des de l'esclat del brot al centre assistencial berguedà, que ha patit vuit morts per coronavirus en les últimes cinc setmanes.

Així ho ha explicat aquest matí en roda de premsa l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que ha concretat que una d'aquestes morts es va produir a l'interior del centre i una a l'hospital Sant Bernabé de Berga.

L'alcaldessa també ha informat que aquest divendres tots els residents i treballadors de la residència es van sotmetre a tests serològics per actualitzar l'estat del virus a l'interior del centre. Els resultats es coneixeran entre avui i demà i permetran prendre una decisió per iniciar la desectorització de l'equipament.

Venturós ha afirmat que «després de conèixer els resultats l'objectiu que tenim és restablir la total normalitat a la residència durant el mes de desembre». L'alcaldessa ha exposat que «d'acord amb el departament de Salut i Atenció Primària en les properes hores es podrà posar en marxar un pla per desectoritzar l'equipament».

Sense els resultats de les proves serològiques, els positius per covid-19 acumulats a l'interior de la residència Sant Bernabé segueixen sent 40, els mateixos que fa set dies. Pel que fa als treballadors, cinc persones han pogut retornar al seu lloc de feina i la xifra d'afectats ha passat de 15 a 10 en l'última setmana.

Montse Venturós ha lamentat les dues defuncions de residents de la residència Sant Bernabé i ha volgut apuntar que «més enllà de les dades setmanals s'ha de dir que hi ha moltíssimes persones a la residència que estan superant la malaltia. Hi ha hagut defuncions, però també molts residents estan superant aquest moment difícil de salut física i també emocional. Més enllà de nombres i xifres, estem parlant de vides, de famílies».

L'índex de rebrot baixa a la meitat a Berga

La incidència de la covid-19 a Berga s'ha reduït de forma important en l'última setmana. Segons ha exposat Venturós, en els darrers 7 dies s'han detectat 48 casos positius per PCR a la ciutat i en els últims 14 dies han estat 123. Fa set dies l'índex de rebrot a la capital berguedana era de 1.138 i avui, tot i que continua sent elevat, s'ha reduït a més de la meitat, 472 punts. Venturós ha volgut agrair «la coresponsabilitat dels veïns i veïnes de la ciutat a l'hora de seguir les mesures establertes» però també ha recordat que «s'han de continuar complint les mesures per tal d'evitar la propagació i el contagi del virus».

Pel que fa als serveis de governació, l'alcaldessa ha informat de que en els últims set dies a Berga s'han realitzat 31 serveis ordinaris i planificats per part dels cossos de seguretat. Durant aquesta setmana s'ha produït una denuncia per incomplir les mesures de mobilitat i toc de queda.

El regidor d'afers socials, Ivan Sánchez, ha participat també en la conferència de premsa i ha exposat que la segona residència de la ciutat, la de les Germanetes, segueix sense cap cas de covid-19.

Sánchez ha afirmat que les dades «ens fan ser moderadament optimistes» però ha demanat «responsabilitat» en aquest primer dia de la desescalda. «Els casos estan baixant, però seguim en guàrdia. Avui obre un sector important a la ciutat, que és el de la restauració, i demanem a la gent que s'hi atençi, però sempre amb responsabilitat», ha dit Sánchez.