La Generalitat va iniciar aquest divendres les obres de consolidació de l'antiga fàbrica Asland, l'actual Museu del Ciment de Castellar de n'Hug. L'actuació, que tindrà una durada de 10 mesos, es centrarà en aturar el procés de degradació de les estructures industrials de la fàbrica, que encara es conserven d'una forma íntegra.

En especial, s'actuarà a la zona alta del complex, on el pas dels anys hi ha produït un deteriorament important. Aquesta zona no és visitable però sí que és visible des de la plaça inferior. A més, es farà un desenrunat general arran dels despreniments que s'han produït en els últims anys i que actualment afecten diverses zones.

El projecte de consolidació de les estructures de la fàbrica que ara s'ha iniciat és la continuació de l'actuació d'urgència que es va realitzar l'any 2018 després del col·lapse parcial del mur de la zona alta. L'objectiu principal és acabar amb el deteriorament de la fàbrica Asland i garantir-ne la viabilitat de cara al futur com a Museu del Ciment. Les obres pretenen aturar la degradació de les estructures en peu i actuar en aquelles zones en que si es produís un col·lapse parcial d'alguna de les seves estructures afectaria zones adjacents que encara es conserven. Aquest és el cas de la part alta del complex on es rebien i on es descarregava la matèria prima, roca calcària i magres, que arribava amb vagonetes provinents de les pedreres situades més amunt de la fàbrica.

Les obres tenen un cost de 497.447,96 d'euros i han estat finançades per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, que ha encarregat a l'INCASÒL la seva execució. El projecte ha estat redactat per l'Arquitecte Miquel Angel Sala Mateus i l'obra serà realitzada per l'UTE Valvia-Dipco en un termini de 10 mesos.

L'edifici de la fàbrica de ciment Asland va ser construït entre 1901 i 1904 després de que Eusebi Güell i altres socis fundessin a Barcelona la «Compañía General de Asfaltos y Portland, S.A. Asland», una societat dedicada a la fabricació del ciment pòrtland.