A les 12 del migdia el restaurant Cal Trumfo de la Torre d'Oristà, al Lluçanès, tanca la persiana. Aquest dissabte ha estat fluix perquè, amb la pluja, encara han vingut menys veïns. Tenir obert tot el dia és "insostenible" si només et pot venir la gent del poble, de poc més de 200 habitants.

En total, el Lluçanès té 7.500 veïns repartits entre 13 municipis, i això fa difícil mantenir el negoci amb el confinament municipal de cap de setmana. Per això, el territori reclama que es permeti la mobilitat entre els pobles del Lluçanès i garantir així la supervivència del sector turístic. "Han fet cafè per a tots i la situació no és la mateixa a la ciutat que al món rural", lamenta el president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats.

"El problema del coronavirus és a les aglomeracions de gent que aquí no tenim. Llavors, per què ens tracten igual? Si el problema fos del món rural, em pregunto si tancarien les ciutats". Així s'expressa el president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats, qui lamenta que la normativa s'apliqui de la mateixa manera a les ciutats que als pobles petits.

Amb només 7.500 habitants en tot el Lluçanès, el territori reclama que es posi punt final al confinament municipal de cap de setmana i es permeti la mobilitat entre els seus 13 pobles. Així, asseguren, s'aconseguiria que bars i restaurants "sobrevisquin". I no només això, també seria un al—licient per als clients de cases rurals, ja que ara hi ha molta gent que deixa de venir perquè no es pot sortir del poble.

"La gent vol gaudir del territori i al Lluçanès hi ha moltes coses per veure. Llavors és molt diferent si poden venir i voltar per la zona que si s'han de quedar tancats al poble", lamenta la Núria Codina, gerent de La Caseta del Coll de l'Arç, a Oristà.

Les tres cases que té de turisme rural estan pràcticament tancades des del setembre per culpa del confinament municipal i, a les portes del desembre, un dels mesos més forts de l'any, la situació és "insostenible". "Si hagués sabut que tota la inversió que vaig fer per adaptar el negoci a les restriccions només hauria servit per als dos mesos d'estiu, no l'hagués fet", assegura.

Davant d'aquest panorama, el Consorci del Lluçanès ha fet arribar un manifest al Govern perquè revisi la situació i faci una excepció en aquest territori. Ara esperen resposta i confien que es replantegi la situació abans del pont de la Puríssima.