La primera jornada de cribratge de covid-19 a Berga va detectar un cas positiu en un total de 567 testos antigènics ràpids realitzats. L´Hotel d´Entitats de la capital berguedana va acollir aquest dimarts unes proves que tenen l´objectiu de detectar casos asimptomàtics de coronavirus per aturar possibles cadenes de transmissió.

A l´exterior de l´edifici es van poder observar les cues de persones que s´anaven a realitzar les proves al llarg del dia. En l´horari de matí hi van assistir 244 persones i a la tarda n´hi van anar 323. El cribratge el van portar a terme professionals de l´equip d´atenció primària del CAP de Berga, que es van mostrar molt satisfets pel resultats i pel comportament del ciutadans. Conxita Medina, directora l´Equip d´Atenció Primària (EAP) del Berguedà Centre, va expressar la seva alegria a Regió7. «És el primer cop que fem aquest cribratge a Berga i hi havia expectativa per saber com responia la població. Realment ha vingut molta gent i estem contents. A més, la gent s´ha anat esperant, amb paciència, i a les cues s´ha respectat molt bé l´ordre i la distància, realment ha anat molt bé», va afirmar. Medina

Aquest dimecres el cribratge a Berga es repetirà en el mateix horari, de 08.30h a 13.30h i de 15.00h a 20.00h a l´Hotel d´Entitats. Tenint en compte l´assistència d´aquesta primera jornada, Medina espera que avui encara vagi a més. «Creiem que encara vindrà més gent, ja que la difusió l´hem fet amb poc temps i potser no havia arribat a tota la població». va explicar.

Pel que fa referència a les persones que van assistir a l´Hotel d´Entitats per fer-se la prova, Medina va afirmar que van predominar els voluntaris d´edat avançada. «Ha vingut sobretot gent gran. A la tarda potser un perfil més jove, però la gran majoria ha estat gent gran», va afirmar la doctora.

Una de les coses que més va sorprendre a l´equip d´atenció primària que realitzava les proves per primera vegada a Berga va ser la conscienciació. «Ens ha cridat l´atenció que la gent vingués tant conscienciada. Entenien perfectament que hi ha la possibilitat de que es trobin bé però que siguin portadora del virus», va opinar Medina.

L´únic requisit per poder-se realitzar la prova és ser major de 16 anys i presentar la targeta sanitària. Per tant doncs, el test és totalment voluntari i gratuït. El circuit organitzat comença amb la recepció de l´usuari, on entrega la targeta sanitària i dona les seves dades. Posteriorment, una professional li agafa una mostra, i aquesta s´identifica amb un número concret i les dades del pacient. Un cop realitzat el TAR, la persona s´ha d´esperar 15 minuts per conèixer els resultats. «Si és negatiu es registra al seu historial i si es positiu, com el cas que ens hem trobat, el personal d´infermeria li dona els consells d´aïllament corresponents i ens assegurem que no tingui simptomatologia», va exposar la doctora.

En el cas de la persona que va donat positiu, la gestora covid es va posar en contacte amb els seus contactes més estrets i aquests ja van anar a realitzar-se la prova. «Aquesta persona diagnosticada com a positiva era assimptomàtica i ara s´ha d´aïllar 10 dies. El personal d´infermeria del CAP li farà un seguiment telefònic per veure com evoluciona i si té algun tipus de simptomologia llavors el visitarà el metge», va dir la doctora, que va convidar a tots els berguedans a fer-se la prova, avui a Berga, dijous a Puig-reig o divendres a Gironella. «És una mesura molt eficaç per tallar possibles cadenes de transmissió de covid-19. Hi ha moltes persones que son portadores del virus i son assimptomàtiques, per tant poden estar fent un transmissió en el seu entorn més proper o a la comunitat», va acabar Medina.