El 90% de la població del Berguedà tindrà accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat l´any 2021. Així ho va descobrir aquest dimecres el Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en un reunió amb els alcaldes de la comarca. Puigneró va exposar que es realitzarà una inversió de més de 4 milions d´euros per fer realitat aquesta demanda dels batlles com a eina clau per frenar el despoblament.

Puigneró va explicar que «el projecte de la fibra òptica a Catalunya té previsió d´acabar l´any 2023, però al Berguedà accelerem aquest desplegament per tal de que al 2021 es connectin tres trams nous». Els trams on arribarà la fibra l´any vinent seran Cercs -Vilada, Guardiola-Castellar de n´Hug i Guardiola-Gósol. «Al seu pas es connectaran tots els nuclis de població i també els polígons industrials, els càmpings, hotels i el turisme rural», va dir el Conseller. El projecte ja s´està redactant i infraestructures té el pressupost per fer-lo. A començaments del 2021 es licitaran les obres i es realitzaran aquestes connexions al llarg de l´any. «Amb aquestes obres el Berguedà arribarà al 90% de la població amb accés a la fibra òptica de la Generalitat. Serà una de les comarques de Catalunya amb més percentatge de població amb connectivitat de fibra òptica», va afirmar.

Tot i això, la xarxa no connectarà tot el territori i hi haurà municipis petits que encara no hi tindran accés. Puigneró va dir que «som conscients que no hem acabat la feina i que encara ens quedarà aquest 10% de població restant. L´objectiu és acabar-ho entre el 2022 i el 2023». Els municipis que queden fora d´aquesta actuació del 2021 son Avià, Borredà, Capolat, Castell de l´Areny, Castellar del Riu, Figols, Gisclareny, la Quar, Montmajor, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà. «El meu desig és que la fibra òptica acceleri el seu desplegament i puguem acabar d´arribar a tot el territori el 2022, seria un bona noticia ja que és una infraestructura molt demandada i que està servint com a antídot contra el despoblament», va afirmar Puigneró.

Aquesta és una de les grans demandes del territori i sobretot dels nuclis petits per poder aprofitar al màxim la tendència a l´alça del teletreball. « Hi ha pobles que estan augmentant població i això és gràcies a la possibilitat de teletreballar i disposar d´aquest tipus d´infraestructures. Per primer cop una infraestructura està actuant com a fre del despoblament després de molts anys on estava a màxims històrics», va acabar Puigneró. .