Tres usuaris de la Residència Sant Bernabé de Berga. Amb aquestes, en el decurs de la segona onada s'han produït un total de 11 defuncions a la residència berguedana. Una d'aquestes defuncions es va produir a l'Hospital Sant Bernabé de Berga i les dues restants a l'interior de la residència. Així ho ha informat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en una roda de premsa celebrada aquest dimecres.

L'alcaldessa ha recordant però que "els testos serològics realitzats a les persones residents van permetre saber que la pràctica totalitat d'usuaris i usuàries havien generat anticossos". El passat 2 de desembre, el personal tècnic de Salut Pública va realitzar una inspecció per poder determinar el restabliment de la normalitat al centre residencial. Venturós ha comentat que la residència resta a l'espera que l'autoritat competent, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, comuniqui quan es podran reprendre les visites externes de familiars. D'altra banda, l'alcaldessa ha confirmat que els usuaris i usuàries ja poden compartir els espais comunitaris del centre.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha afirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Afectació municipal de la covid-19 a Berga

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals mostra que la ciutat de Berga ha registrat 31 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+10) i també s'han comptabilitzat 45 casos en els darrers 14 dies (-20). Actualment, l'índex de risc és de 631.14 punts. Es tracta d'un nivell considerat molt alt, que s'ha incrementat respecte la setmana anterior (211.17). La taxa de reproducció de l'epidèmia ha augmentat fins a 2.42 punts.

Aquest índex s'obté de la mitjana de persones que s'infecten a partir d'un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d'1, l'epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d'1, l'extensió del virus baixa. L'alcaldessa ha comentat que les dades sobre l'evolució de la pandèmia a la ciutat han empitjorat i ha fet una crida per a què la població segueixi complint les mesures d'autoprotecció per evitar la transmissió del virus.

Resultats del cribatge massiu per detectar casos de covid-19 a Berga

Berga va acollir la setmana passada dues jornades de proves de cribatge massiu per detectar casos de covid-19. En total, es van realitzar 1.218 proves i es van detectar 3 casos positius de persones asimptomàtiques. Pel que fa a les xifres de forma desglossada, l'1 de desembre, es van efectuar 567 proves, 1 de les quals va resultar positiva. El 2 de desembre es van fer 651 proves i es van detectar 2 casos positius.

El regidor, Ivan Sànchez, ha destacat que "malgrat els resultats obtinguts hagin estat bons, no ens podem relaxar. Els responsables de salut primària reiteren la importància de seguir prenent totes les mesures de prevenció perquè les pròximes setmanes poden ser difícils. Per tant, no podem abaixar la guàrdia". Sànchez ha fet un agraïment a totes les persones que es van prestar a fer les proves d'antígens, així com la col·laboració mostrada durant el temps d'espera per fer els tests ràpids.

Per altra banda, el regidor de Drets Socials ha recordat que s'està portant a terme l'última campanya de donació de sang de l'any a la ciutat. Les jornades d'acapte es realitzaran els dies 9 i 10 de desembre, al Pavelló de Suècia, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per participar-hi, cal sol·licitar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat o al telèfon 677 07 17 56. Sànchez ha explicat que "les donacions que es realitzin aquests dies serviran per poder disposar de reserves suficients per afrontar els dies festius i l'entrada al nou any".

Serveis de la Policia Local

Aquesta setmana està sent la tercera en què s'apliquen les restriccions corresponents al primer tram establert per les autoritats governamentals i sanitàries. Aquestes mesures mantenen el toc de queda nocturn de 22 a 6 h i el confinament perimetral per municipis durant el cap de setmana. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. Del 30 de novembre al 7 de desembre, la Policia Local ha efectuat 24 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S'han interposat 2 denuncies, 1 per incomplir les restriccions de mobilitat i 1 per no fer ús de la mascareta.