Els pobles del Cadí Moixeró units en el projecte Betula presentaran a finals d'aquest any un pla d'acció basat en totes les propostes que han anat sorgint d'un procés d'anàlisi i consulta ciutadana que es va iniciar l'any 2018. L'objectiu final del projecte és recollir i començar a fer actuacions que permetin pal·liar i adaptar-se als canvis identificats com a prioritaris en aquests petits pobles de muntanya, ubicats al Berguedà i a l'Alt Urgell.

El projecte Betula estudia els efectes del canvi econòmic i climàtic a la zona per assenyalar les variacions paisatgístiques i culturals relacionades amb el maneig dels recursos naturals per, d'aquesta manera, vincular-los amb l'evolució climàtica i les transformacions socioeconòmiques esdevingudes a partir de mitjans del segle passat.

Gran part de les propostes recollides i des d'on pivotarà el pla d'acció és en l'impuls de la pagesia. «Cal una sensibilització sobre el paper de la pagesia en la qualitat i dinàmica del paisatge i en la necessitat de reforçar l'economia i el treball local, amb una mirada especial als serveis a les persones i en concret, en context de pandèmia, en serveis de salut comunitària i benestar social», expliquen des d'Arada, entitat executora del projecte Betula.

Per altra banda, també s'han recollit propostes encaminades a la preservació del patrimoni històric, cultural i arquitectònic dels pobles.

El projecte Betula es promou des del 2018 per l'Ajuntament de Saldes, l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà, l'Ajuntament de Bagà, la cooperativa l'Arada, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el suport explícit del Consell Comarcal i la resta de consistoris de l'Alt Berguedà, que articulen la Xarxa Betula i mobilitzen conjuntament els recursos necessaris per fer possible el projecte.

«Com han canviat els pobles del Cadí-Moixeró i el seu entorn en les darreres dècades? Ens agraden tots aquests canvis? Podem fer-hi front?». Aquesta és la premissa bàsica i l'objecte d'anàlisi inicial. Aquesta pregunta s'ha traslladat a peu d carrer i a partir d'aquí s'han buscat solucions. «Tant l'anàlisi com la intervenció territorials requereixen de crear espais oberts i participatius de diàleg i consens. Fer-ho no només ens permet una millor capacitat d'anàlisi fruit de l'intercanvi entre l'experiència local i l'experiència tècnica, sinó que també ens aporta una major capacitat de transformació», exposen des d'Arada.

Per fer front als canvis viscuts als pobles del Cadí-Moixeró en les darreres dècades s'ha realitzat un treball de manera oberta i participativa entre els agents del territori. Durant l'any 2020 s'han celebrat set tallers veïnals a diferents municipis del Parc Natural del Cadí-Moixeró, dues presentacions del projecte, tres tallers a escoles i dues sortides interpretatives a Bagà i la Vansa.

Malgrat que la fase de participació presencial i els tallers ja s'ha acabat, encara a dia d'avui es pot seguir participant i aportant contingut a la pàgina web de Betula. De tot aquest procés dels darrers mesos, l'equip d'Arada ha editat una revista, que explica exactament com s'ha dut a terme aquest procés de participació i es relata la història socioecològica dels pobles del Cadí-Moixeró, centrant-se en l'evolució del paisatge.