Una vintena de fallaires van participar a la baixada de les faies fins a Bagà ahir. La festa de la Fia-fia s'ha fet. Una baixada diferent, menys concorreguda per les restriccions de la pandèmia, només amb 21 grups. Però una festa que no trenca la continuïtat de la tradició. Per veure la diferència amb l'any passat només cal tenir en compte un número: en l'edició del 2019 es van cremar 600 faies.

Abans de començar la baixada hi va haver unes paraules de Xavier Pedrals i Josep Ureña, membre i president de l'Associació de la Fia-faia, per recordar la voluntat de persistir en la tradició. I a les 7, coincidint amb el toc d'oració, es va fer la rebuda. És quan hi ha la rebuda a la plaça i es dona el foc a la gent.

La baixada va durar una 20-25 minuts. Els fallaires que baixaven s'anaven parant per saludar la gent de davant de l'església amb el crit de «Fia-faia», i aquests retornaven la salutació. En general, la gent va complir amb les recomanacions de cremar faies per evitar concentracions de veïns, però algunes se'n van cremar a peu de carrer espontàniament.

L'herba de tija alta és el que serveix per la faia, la torxa. I aquestes llargues feixes enceses es van fer baixar fins al camp de futbol. No hi podia haver concentració de públic, ni de participants, però una representació del consistori els va esperar. Els fallaires d'aquest any han estat els membres de l'associació que vetlla per la celebració.

Enguany, els participants s'havien d'inscriure presencialment a l'ajuntament, havien de firmar una autorització i havien de donar les seves dades per tenir un registre. Els altres anys no hi havia límit de participació.

Aquesta festa ha anat creixent cada any. Fins al 2001, pràcticament era una festa infantil, però partir de llavors se'n va fer una renovació i la festa va revifar. La d'avui és la vintena baixada. Es va començar a fer la baixada i la cremada a la plaça.

Joan Oña, alcalde de Bagà, explicava ahir al vespre que «ens vam plantejar si s'havia de suspendre o no, i es va arribar a l'acord de celebrar-la en un format molt reduït». «És una llàstima perquè volíem fer una bona festa de celebració de dates assenyalades, però esperem a fer una edició especial», va dir Oña.