Berga no ha renunciat als Pastorets malgrat la covid, i ahir a la tarda es va poder veure la primera de les dues representacions d'aquestes festes nadalenques. Va ser un èxit. El públic va valorar molt positivament la idea de l'Agrupació Teatral la Farsa de reinventar l'espectacle i convertir-lo en una obra itinerant pel barri vell de la ciutat, amb 9 escenes d'uns cinc minuts de durada, repartides en 9 espais. 150 persones van poder veure la sessió d'ahir; i avui, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, 150 espectadors més gaudiran d'aquests fragments dels Pastorets de Serafí Pitarra, que mobilitzen unes 90 persones entre actors, guies i personal de suport.

Els espectadors, repartits en grups de quinze persones, surten cada quart d'hora des de les Voltes d'en Claris (la Berruga) on presencien la primera escena, «Revolta infernal». La segona, «El Temple de Salomó», se situa en un indret molt apropiat, l'església de Santa Eulàlia, a la plaça de Sant Pere. La tercera, «El prometatge de Raquel», s'escenifica a la plaça Maragall. A la Torre de les Hores s'hi pot veure «Les raons i humiliació de Satanàs». A Sant Francesc, «Turment de Jessè i les Noces de Garrofa», i a les escales, «L'Anunciació a Maria». La setena escena, «L'espant del Pallanga», es fa a les columnes de sota l'Escola de Música. La penúltima, «La fera», a darrere del teatre. I l'última, a l'escenari habitual dels Pastorets, el Teatre Municipal. Amb «Satan vençut i el portal de Betlem» es tanca un espectacle que s'ha muntat tenint presents les mesures anticovid. En aquest sentit, les 300 entrades disponibles es van vendre anticipades; a l'entrada s'anoten les dades dels assistents i se'ls pren la temperatura; les cadires per al públic respecten la distància de seguretat; i a part del públic, els actors també porten mascareta.

El muntatge va sorprendre petits i grans, que es van haver d'abrigar bé. L'Elisabet, de Berga, per a qui el dia de Sant Esteve és sinònim de Pastorets, va trobar «molt bona i encertada» la proposta, «amb decorats i ambientació reals». A l'Anna, una altra berguedana que no es perd els Pastorets, li va agradar molt. I per a l'Agustí, també de Berga, «és una bona fórmula en temps de pandèmia». L'espectacle «manté l'essència i té un encant especial», remarca Marc Coromines, codirector de l'espectacle, junt amb Marc i Cesc Marginet.

L'espectacle funciona a taquilla inversa. Es dona la voluntat en finalitzar l'obra.