Berga va inaugurar ahir una placa dedicada al pintor, dibuixant, escriptor i poeta de Berga, Josep Maria de Martín Gassó, en commemoració del centenari del seu naixement. De fet, ara fa uns 20 anys ja va ser reconegut amb la Medalla d'Or de la ciutat.

En l'acte institucional celebrat a la pujada de Sant Francesc, organitzat per Òmnium Berguedà i presentat per la seva presidenta Montserrat Soler, l'amic de De Martín i dissenyador de la placa, Salvador Vinyes, va recordar anècdotes sobre la seva relació i el va batejar com «el meu mestre». Segons Vinyes, era una persona amb «molta personalitat, molt seriós, perfeccionista i una persona molt intel·ligent, que va ajudar a dibuixar molta gent de Berga. Tenia una visió molt particular del món, d'un altre temps, però alhora ho combinava amb la modernitat», va explicar.

En aquest sentit, l'historiador i crític d'art, Bernat Puigdollers, va destacar el seu paper en la renovació de les arts de postguerra a Catalunya. «La seva pintura, inspirada en els postulats de Cézanne i el cubisme, comença a crear escola i al seu voltant s'agrupen artistes de la seva generació que busquen en ell un quelcom que el converteix en especial respecte als altres artistes del moment», assegura Puigdollers. A més, destaca les seves col·laboracions amb intel·lectuals de renom fora de l'àmbit artístic com ara Josep Maria Castellet, Nèstor Luján o Joan Perucho. «El seu món té moltes ramificacions i va molt més enllà de la simple renovació plàstica, recalca l'historiador Bernat Puigdollers. Per la seva banda, la consellera comarcal de cultura, Araceli Esquerra, va assenyalar que és un «referent intel·lectual i un mestre per diverses generacions artístiques de la comarca».

Posteriorment, l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que també va estar present a l'acte i va pronunciar un breu discurs, va descobrir la placa dedicada a De Martín. En ella, s'hi pot apreciar una breu presentació i biografia de l'artista, a la part de sota, i la seva característica signatura, a la part superior.