L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) vol impulsar una finestreta única d'habitatge i laboral per facilitar els tràmits a nous veïns que es vulguin instal·lar a la comarca. És una de les actuacions prevista en el projecte VisióACEB 2021-2025, que ja ha començat a caminar amb la creació de la comissió executiva provisional i el primer acostament entre el sector públic i privat.

La creació d'un servei unificat d'àmbit comarcal per gestionar les borses d'habitatge i de treball al Berguedà es considera imprescindible per fer créixer la població de la comarca i, a la vegada, dinamitzar el comerç i ampliar-ne els serveis bàsics. Es tracta d'una de les accions que forma part de l'Eix 1 -Vine a viure al Berguedà- d'aquest estudi estratègic liderat per l'ACEB. Un dels reptes importants de la comarca és posar fi a la tendència d'envelliment de la població i captar nous residents, en especial, famílies joves de 25 a 45 anys amb fills.

Inicialment cal fer un estudi i anàlisi del públic objectiu que cal captar a la comarca per al seu desenvolupament econòmic així com impulsar una campanya promocional per posicionar el Berguedà com a destinació de referència. Tot i això, Rosa Prat, membre de la junta de l'ACEB i coordinadora de l'eix Vine a Viure al Berguedà de la Visió ACEB, afirma que «paral·lelament cal treballar ja en el reforç dels serveis que caldrà oferir perquè l'engranatge funcioni». Es tracta de crear aquesta finestreta única de serveis, que ha de ser un espai físic de fàcil accés, juntament amb un portal web únic d'acompanyament, per donar resposta a les inquietuds dels nous residents.

En aquesta finestreta única, cal garantir-hi, com a mínim, una borsa d'habitatge i una borsa de treball úniques i compartides amb tots els ens públics i privats del Berguedà. Segons Prat, això és una feina prèvia per a les administracions locals i comarcals: la de fer un estudi dels habitatges buits de cada municipi que ha de permetre aportar solucions, posteriorment, als propietaris d'aquests habitatges. A més, la membre de la junta de l'ACEB ha instat els consistoris a preparar una fitxa amb tots els serveis i avantatges que poden oferir a les famílies que s'hi vulguin instal·lar.