La pujada de l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI) de l'Ajuntament de Berga va provocar un profund malestar entre les associacions veïnals de la ciutat, que ara fa uns dies van presentar més de 3000 firmes, més d'un 18% de la població total de Berga. Per l'Ajuntament, però, aquesta mesura era inevitable.

El regidor d'Hisenda del consistori berguedà, Marià Miró, ha assegurat que «ens hem vist abocats a fer aquesta, pujada, no teníem alternativa. L'objectiu era fer quadrar el pressupost», ha dit Miró. L'increment suposa un augment de 25.000 en el rebut de l'Ajuntament, però Miró ha recordat que aquests diners «surten en forma de serveis i inversions».

A més, l'edil ha admès que la pujada hagués pogut ser més progressiva a partir de 2012, però ha assenyalat que l'any 2015 ja hi va haver un augment significatiu. D'altra banda, Miro ha explicat que una altra de les raons d'aquesta mesura és que «l'ajuntament pugui pagar les despeses estructurals i no tingui problemes continus de tresoreria».

Parel·lelament, les associacions de veïns també es van queixar de la pujada de la taxa de residus decretada pel Consell Comarcal, contra la qual també van presentar el mateix nombre de signatures. El conseller comarcal de Medi Ambient, Viçenc Linares, ha assegurat que aquesta mesura es deu a l'increment de l'IPC, i s'ha compromès a consensuar amb el veïnat propostes similars en el futur.