Ja és oficial. L'empresa pública Sumar assumirà durant els pròxims quatre mesos la gestió de la residència Sant Bernabé de Berga. El patronat del centre ha aprovat la mesura aquest divendres tot i l'informe desfavorable del secretari de l'òrgan, que ha considerat que no s'estava aprovant un conveni entre dues administracions sinó un contracte. En aquest sentit, convé remarcar que Sumar obtindrà un 8% dels ingressos de la residència, en proporcionalitat amb el període de temps que se'n farà càrrec, entre els mesos de febrer i maig.

L'aprovació d'aquesta mesura ha estat possible gràcies a la diferent ponderació de vot de cada un dels membres del patronat. Per exemple, el vot de l'alcaldessa o el regidor Eloi Escútia tenia una ponderació més alta que el del regidor del PSC, Abel García. S'han registrat tres vots favorables -de l'alcaldessa Montse Venturós, el regidor Eloi Escútia i l'edil republicana Dolors Tous-, i tres vots en contra -de l'edil Abel García, el president del Consell Comarcal Josep Lara i la consellera comarcal Anna Maria Serra-.

Junts per Berga no hi té representació, ja que el regidor Marc Marginet va dimitir i encara no s'ha nomenat substitut; i tampoc hi havia cap representant ciutadà -Núria Arnau va presentar la dimissió fa unes setmanes juntament amb Marginet i Concepció Medina ha abandonat l'òrgan aquest divendres al matí, al·legant "motius personals i professionals"-.

La mesura ha tingut un rebuig profund de les dues formacions de l'oposició de Berga. En declaracions al Regió7, el regidor socialista i patró, Abel García, ha assegurat que "s'ha incomplert la llei", i que l'acord amb Sumar es deu "a la inoperància d'aquest Ajuntament" per no haver debatut amb anterioritat com s'havia d'articular la gestió de la residència.

L'edil també ha recalcat que "se'ns han vist vulnerats els drets d'acces a documentacio" i que "ens han passat informes signats només per la pròpia empresa". A més, Garcia ha assegurat que, abans del patronat d'aquest divendres, ja s'havia contractat una directora "sense passar els tràmits legals i preceptius, i opina que l'acord amb Sumar s'ha tirat endavant per la impossibilitat d'allargar el conveni de col·laboració amb l'hospital.

Per la seva banda, des de Junts per Berga, a hores d'ara sense representació al Patronat, manifesten que "la situació viscuda aquest divendres posa de manifest el desgovern que pateix la ciutat". La formació considera que "fa mesos que s'hauria d'haver abordat la gestió de la residència, i hem arribat al final de la pròrroga amb CatSalut sense un mínim d'estudi econòmic, i els informes preceptius que permetin valorar i escollir el millor model de gestió", opina el grup municipal. "No s'han respectat ni les formes ni la lliure concurrència", subratlla el grup municipal.