Un centre ambiental regeneratiu al poble més petit de Catalunya. Aquesta és la voluntat de la societat anònima CATIRSA (Cadi Turístico Invernal Residèncial). El projecte s'ubicaria en ple Parc Natural del Cadi-Moixeró, concretament on ara hi ha la finca abandonada del Mas Monnell, molt a prop de les Fonts de l'Adou del Bastareny.

Els promotors assenyalen que el centre ambiental estaria dissenyat «per a generar un espai d'activitats, descans, regeneració i consciència ambiental, on els usuaris estiguin en contacte amb la natura i els diferents cicles dels seus elements», destaquen. Actualment, només es tracta d'un avantprojecte, i encara ha de rebre el vistiplau de l'Ajuntament de Gisclareny i, posteriorment, de la Generalitat, que gestiona el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

El centre disposaria de cuina, menjadors, terrasses, aules, sales de reunions, auditori polivalent, dormitoris individuals i de dues places o més i ecomuseu. Tot i això, un dels impulsors de la iniciativa, Ramon Enric Pintó, ha assenyalat a Regió7 que «la idea no és fer un Resort. Això seria un error», assegura. El projecte preveu la creació de, com a mínim, deu llocs de treball.

«Entemem que la nostra finca té una sèrie de condicionats i una riquesa que no es troba enlloc. L'objectiu és vincular-ho tot, però no és un lloc que vulgui generar massificació"», explica Pintó. Segons el membre de la societat CATIRSA, l'estada en aquest centre estaria destinada sobretot a grups que portin a terme activitats en l'entorn del parc.

La instal·lació d'aquest espai, que tindria una superfície de 3055 metres quadrats, tan sols suposaria engolir una granja dels voltants. A més, des de CATIRSA recalquen que «l'impacte sobre el paisatge serà relativament poc perquè no es preveu la construcció de noves edificacions» i que «no s'afectarà en cap cas el paisatge de l'entorn forestal». D'altra banda, la societat anònima incideix en que no s'hauran de modificar els usos perquè la finca del Mas Monnell -destinada principalment a efectuar activitats d'educació en el lleure- coincideix amb la tipologia d'activitats que s'hi portaran a terme en el centre.

A l'actual finca, parcialment en ruïnes, s'hi pot arribar en vehicle a través d'un camí de pista. La intenció dels promotors és millorar l'accessibilitat i habilitar un aparcament als voltants del nou centre ambiental amb capacitat per a unes 40 persones. Això sí, aclareixen que es prioritzaria l'accés mitjançant vehicles elèctrics i transport col·lectiu «per evitar l'actual problemàtica d'accés en període estival». Els terminis més optimistes dels impulsors és que el centre pugui ser una realitat d'aquí a poc més de dos anys.