La xinxa asiàtica del bernat marbrejat ja s'ha estès per onze municipis de l'àrea d'influència de Regió7, i, de cara a l'estiu, es tem que comenci a provocar danys en cultius agrícoles de fruiters i hortalisses, segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

Segons el mateix Govern català, aquest insecte ha fet acte de presència, de moment, a dos municipis del Berguedà: Gironella i la Nou. Tot i això, la regidora de Salut de l'Ajuntament de Gironella, Teresa Terricabres, assegura que el consistori encara no ha rebut cap notificació per part del Departament alertant-los d'aquesta circumstància, a banda dels informes genèrics dirigits a totes les poblacions.

En tot cas, Terricabres assenyala que la tasca de l'Ajuntament és, en el cas de detectar-se una plaga, fer-ne difusió entre la ciutadania. De moment, però, l'edil diu que al consistori no li consta cap queixa o avís d'algun veí o veïna sobre aquesta qüestió.

Els altres municipis de la regió central afectats per la plaga són Sant Joan de Vilatorrada, Castellfollit del Boix i Avinyó -al Bages-, l'Estany -al Moianès-, la Seu d'Urgell, capital de l'Alt Urgell, i Esparreguera, Olesa, Abrera i Martorell, al Baix Llobregat Nord.

A Catalunya, es va detectar el bernat marbrejat l'any 2016, i actualment ja se l'ha trobat a 163 municipis. La plaga es localitza principalment a l'entorn urbà, però hi ha el perill que comenci a provocar danys en cultius agrícoles el pròxim estiu, sobretot en fruiters i hortalisses. Aquest bernat es desenvolupa i reprodueix en espais verds i cultius, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis, cosa que provoca molèsties a la ciutadania.

El cicle anual té 2 fases: la fase de primavera-estiu, en què s'alimenta i reprodueix a les plantes, i la fase de tardor-hivern, en què hiverna, sense alimentar-se. A la primavera, surt dels seus refugis per desenvolupar-se en plantes de jardins i plantacions agrícoles.

El Departament d'Agricultura ja ha creat un comitè tècnic de seguiment de la plaga amb representants del sector agrícola i d'altres administracions.