Els ajuntaments de Cercs, Olvan i Vilada estan valorant la possibilitat de regular l'accés a la zona de Pedret i el pantà de la Baells per evitar la massificació del darrer estiu. La intenció dels consistoris és aplicar unes ordenances similars a les de la riera de Merlès l'estiu passat, però sense prohibir-hi el bany.

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, assenyala que s'està estudiant en quins punts es podrà arribar en vehicle i que encara no se sap el nombre de places que s'autoritzarà en cada aparcament expressament habilitat. Calderer recorda que és una de les zones que es va omplir més l'estiu passat i que «ens va portar més maldecaps».

Per aquest motiu, la voluntat dels tres ajuntaments és consensuar unes ordenances semblants a les que es van aplicar a la riera de Merlès, amb l'única diferència que s'hi permetria el bany.

A més, la regulació també comportaria la contractació de vigilants perquè controlessin l'espai. Això sí, el batlle de Cercs afirma que encara no saben quan tindran enllestida la mesura. «Les administracions som lentes», reconeix.

L'alcalde de Vilada, Quim Espelt, posa de relleu la problemàtica de l'acumulació de deixalles en els aparcaments de la Baells l'estiu passat. Espelt destaca que en un municipi de 4000 habitants com el seu «estem molt sols i ens toca gestionar-ho a nosaltres. Hem de retirar les escombraries amb les nostres mans», es queixa Espelt.

Cal recordar que durant la segona part de l'últim estiu ja es va prohibir l'accés de vehicles motoritzats a Pedret des de Berga durant els caps de setmana. Els ajuntaments de Berga i Cercs van aplicar la mesura argumentant que l'elevada afluència de visitants estava generant problemes de mobilitat i també un important volum de deixalles en l'entorn de les roques del pont de Pedret, un indret que acostuma a captivar molts banyistes.