26 de març de 2021
26.03.2021
Regió7

Gironella elabora una ruta per potenciar el modernisme del municipi

Està formada per 15 elements arquitectònics, la meitat dels quals es concentra al nucli històric

26.03.2021 | 18:20
Presentació de la Ruta del Modernisme de Gironella

Un itinerari pels diferents edificis modernistes del municipi. Aquesta és la iniciativa de l'Ajuntament de Gironella per fomentar el turisme urbà al municipi. "Molts ens coneixen per rutes més naturals que conflueixen només per la Via del Llobregat, i busquem rutes que ens portin aquesta gent al Nucli Històric", ha explicat el regidor de Turisme gironellenc Lluís Vall en la presentació de l'itinerari.

La ruta anomenada "Modernisme i creixement urbà. Una mirada al patrimoni de Gironella" agrupa un total de 15 edificacions característiques de l'arquitectura del municipi de finals del segle XIX i XX. Els elements estan repartits per tota la vila, tot i que la majoria es concentra en la zona del nucli antic.

A davant de cada element, s'ha situat un tòtem que conté informació històrica i una petita valoració dels trets patrimonials de l'element. A més, aquesta informació bàsica de cada element es pot ampliar a través de codis QR que condueixen a l'aplicació de l'Ajuntament de Gironella. També disposen de la possibilitat de l'autodescripció.

Vall recalca que el patrimoni de Gironella s'inspira en el modernisme pel que fa a elements més ostentosos com les torres però també en cases de classe popular. De fet, cal destacar que els edificis més destacats que apareixen en aquesta guia són les torres de les colònies tèxtils del Llobregat.

Per la seva banda, l'alcalde David Font, assenyala que és necessari posar en valor el passat vinculat al creixement industrial i a les edificacions històriques "perquè quan la gent vingui a Gironella no es quedi només amb lo visual, sinó també amb el que hi ha al darrere.

El cost del projecte ha estat de 47.714 euros, finançats finançats en el marc de la convocatòria de Plans de Foment Territorial de Turisme 2018. La ruta s'emmarca dins del projecte de país de la Diputació de Barcelona"Les Vies Blaves" i també amb el finançament de 8.000 euros de la Diputació dins el catàleg de serveis de la xarxa 2020.

Parel·lelament, també s'ha inaugurat un nou espai web de turisme de la vila anomenat visitgironella.cat. L'edil Lluís Vall ha explicat que el portal complementa l'APP de Gironella, i que permetrà als turistes, però també als mateixos veïns, conèixer les rutes i edificis més emblemàtics del municipi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook