04 de abril de 2021
04.04.2021
Regió7

Avià reintrodueix fauna autòctona al llac de Graugés per a la biodiversitat

S'ha instal·lat dues illes flotants a l'estany per tal que els animals s'hi puguin refugiar

03.04.2021 | 21:20
Instal·lació de les dues illes flotants a l'estany de Graugés

L'Ajuntament d'Avià ha portat a terme la reintroducció de diverses espècies de fauna autòctona del llac de Graugés per afavorir la biodiversitat. També s'ha instal·lat dues illes flotants al llac gran perquè s'hi puguin refugiar els animals.

En concret, s'han introduït 10 ànecs de coll verd, 2 bernats pescaires, 4 eriçons de bosc, 3 tortugues de rierol,1 martinet menut, 20 bagres i 15 barbs. Carles Navarro, regidor de Medi Ambient d'Avià, ha explicat que les bagres i els barbs «s'han introduït per comprovar si la seva evolució és positiva, i per considerar si més endavant cal fer una nova reintroducció d'aquestes espècies».

Abans, s'han capturat 31.693 exemplars d'espècies invasores entre silurs, peixos sol, gambúsia, cranc de riu vermell, tortugues de florida i un visó americà. El 48% del total eren 129 quilos de silurs, dels quals més de la meitat mesuraven més de mig metre de llargada i alguns superaven el metre.

El consistori avianès ha invertit un total de 24.000 euros en la reintroducció i el control de la fauna invasora. El 70% d'aquesta inversió és subvencionada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. L'edil Carles Navarro ha explicat que aquestes actuacions han de servir per controlar les espècies invasores, que són perjudicials per a les autòctones, «que cal preservar».

Sobre les dues illes flotants instal·lades, d'uns 6 metres quadrats cadascuna, l'edil ha indicat que «són refugis de fauna, sobretot d'ocells, que podran passar-hi la nit per tal que quedin més protegits dels depredadors i que també ajudin a nitrificar les aigües.

Normativa d'usos

D'altra banda, l'Ajuntament d'Avià, amb l'ajut d'ADEFFA, ha redactat una normativa d'usos de l'estany de Graugés per evitar, entre altres conseqüències negatives, la introducció il·legal de peixos o la pesca de nit. S'han posat senyals per informar de la normativa a cinc indrets de l'estany, seguint la normativa de regulació dels Espais Naturals Protegits. Els encarregats de fer-la complir són els Mosos d'Esquada i els Agents Rurals. El seu incompliment pot ser motiu de sanció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook