Ajuntaments i consells comarcals estudien crear un ens de gestió propi de la riera de Merlès. Els 9 ajuntaments per on transcorre la riera són Borredà, La Quar, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Gaià, Les Llosses i Lluçà amb els seus respectius consells comarcals. L'objectiu és que aquest ens faciliti la feina (jurídica, administrativa, comptable) de manteniment d'aquest espai natural protegit. Les administracions locals exploraran quina forma haurà de tenir aquest ens i els pros i contres de la seva creació.

D'altra banda, en les últimes hores també s'ha sabut que s'autoritzarà el bany en l'espai de cara a aquest estiu sempre i quan l'evolució de la covid-19 ho permeti. L'any passat s'hi va prohibir per evitar el risc de contagi de coronavirus. Tot i això, es vetllarà perquè s'actuï amb civisme i es compleixin les ordenances. Així doncs, es mantindrà el servei de vigilància a través de Guardes Rurals, amb el suport dels Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra, i la limitació d'aforaments mitjançant aparcaments.

La mesura del passat estiu de restringir el bany va ser defensada pels ecologistes, que consideren necessària una conservació de la riera per protegir les espècies autòctones que hi viuen. De fet, la zona forma part del Pla d'espais d'interès natural aprovat pel Decret 328/1992, de 14 de desembre. És un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especial de conservació (ZEC), zona especial de protecció d'ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa Natura2000.

Els ajuntaments fan un bon balanç de les mesures adoptades l'any passat perquè han contribuït a evitar la massificació de l'espai. Actualment, s'estan tramitant les sancions imposades i ja s'han cobrat les primeres. Aquests diners serviran per seguir invertint en el manteniment de l'espai natural.