L'escola d'arquitectura de la Universitat Politècnica de València (UPV) participarà en un estudi que pretén donar resposta a la problemàtica del despoblament rural al Berguedà. Ho farà conjuntament amb la mateixa escola de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en el marc d'un conveni de col·laboració que han signat amb el Consell Comarcal i l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central.

La primera activitat serà una jornada acadèmica de presentació, el 23 d'abril, sobre despoblament rural amb experts en la matèria i amb la intervenció d'estudiants de les escoles d'arquitectura de la UPC i de la UPV. A més, el proper mes de juliol s'organitzarà un taller intensiu amb estudiants de les escoles d'arquitectura de la UPVA i la UPC per proposar estratègies de desenvolupament econòmic i social del medi rural del Berguedà, per tal de promoure l'establiment permanent de població a la comarca.

El Taller intensiu UPV-UPC sorgeix per iniciativa de la Càtedra d'Innovació en habitatge de la UPV en col·laboració amb la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana. L'activitat compta amb una llarga tradició en l'organització de tallers acadèmics sobre noves habitabilitats en medis urbans i rurals.

Les escoles d'arquitectura treballaran propostes estratègiques d'actuació en el patrimoni edificat i en entorns que pertanyen al patrimoni cultural, territorial i arquitectònic de la comarca. La intenció és oferir alternatives productives i residencials que contribueixin a frenar el despoblament de la comarca i, a la vegada, suposin una millora de la qualitat de vida del seu veïnat.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha destacat que l'ens comarcal «no és aliè a aquestes necessitats i té la voluntat de visibilitzar i dinamitzar el seu patrimoni i analitzar les causes del despoblament rural, així com aportar solucions tècniques viables que permetin revertir aquestes dinàmiques».

Dinamitzar les colònies

D'altra banda, la UPC i el Consell Comarcal del Berguedà també han signat un conveni per dinamitzar les colònies industrials del Berguedà. Aquest conveni s'emmarca en l'assignatura Projectes V-VI de quart curs de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB), que coordina el del Departament de Projectes Arquitectònic. El grup docent considera necessari plantejar un curs de postocupació de les colònies industrials a Catalunya amb la complicitat dels agents implicats per poder partir de les necessitats i problemàtiques reals.

La consellera comarcal de Dinamització de les Colònies Industrials del Berguedà, Araceli Esquera, ha destacat que les colònies configuren «un sistema fabril únic a Europa», i també ha defensat «la necessitat de buscar alternatives» per a les edificacions d'aquests nuclis, la majoria de les quals són de propietat privada.