Després d'agafar aire durant les jornades de Setmana Santa -coincidint amb l'obertura de la mobilitat per tot Catalunya-, els comerços de l'Alt Berguedà tornen a patir els efectes del confinament comarcal. Els botiguers de Bagà i la Pobla de Lillet -els dos municipis amb més població de la zona i amb més teixit comercial- coincideixen a destacar que troben a faltar els ciutadans amb la segona residència en aquestes poblacions durant el cap de setmana.

Benjamí Jove, que regenta una fruiteria a Bagà, apunta que quan hi ha més afluència de visitants es beneficien dels productes que compren els restaurants. «Ara gairebé no compren», lamenta Jove. Mentrestant, Montse Viladés, dependenta d'Esports Torrella, diu que amb la crisi de la covid-19 estan tenint dificultats perquè arribin comandes, i algunes arriben amb retard.

Els comerciants admeten que la limitació de mobilitat comarcal a causa del confinament els perjudica especialment durant el cap de setmana. «Durant la setmana vas fent perquè hi ha la gent del dia a dia, però el cap de setmana es nota. Ens falta aquest extra», diu Gemma Noguera, propietària del negoci GR Sports.

Més clients locals

Tot i això, un dels factors positius que destaquen els comerciants és un augment de clients locals, no només del mateix municipi sinó també de la resta de poblacions de la zona, que disposen de menys serveis. «El confinament comarcal és més portable, ens ve gent d'altres pobles», assegura Viladés. Mentrestant, Gemma Noguera, opina que «el fet d'estar tot tant restringit ha afavorit el petit comerç».

Ara bé, Teresa Casas, que és la propietària d'una llibreria de Bagà on també es venen objectes de regal i peces de roba, considera que els ciutadans consumeixen sobretot productes d'alimentació. «La gent se n'està més, d'objectes de regal com els que tinc jo», afirma Casas. Precisament, Benjamí Jové admet que «nosaltres encara ens hem salvat amb el tema de l'alimentació».

Setmana Santa positiva

La Pobla de Llillet, amb poc més de 1.000 habitants, és un municipi rodejat de diversos atractius turístics que el converteixen en una de les destinacions preferides del Berguedà per als visitants. Amb l'aixecament de la restricció de mobilitat per la comarca, la població va viure una Setmana Santa amb una destacada afluència de turistes, tot el contrari que a hores d'ara.

Jordi Vilalta, propietari de la cansaladeria Falgàs d'aquest municipi, apunta que «vam tenir el doble de gent que en un any normal, no s'hi cabia». Fins i tot, Vilalta ho arriba a comparar a l'estiu passat. Això contrasta amb la situació de dissabte passat, al voltant de l'una del migdia. «Aquí fora ara estaria ple de gent fent el vermut. I està mort», corrobora el comerciant.

En general, la resta de botiguers també es mostren satisfets amb els visitants rebuts durant els dies de Setmana Santa, tot i que no creuen que es pugui equiparar a la situació de l'últim estiu. Montse Soler, que regenta el negoci familiar de Calçats Benito, considera que el volum de gent va ser similar al d'altres anys sense la pandèmia del coronavirus, a diferència del darrer estiu. «Va ser una bestiesa», sentencia Soler.

Resistir a les restriccions

Malgrat les restriccions i els canvis de patró constant d'aquestes, els botiguers consideren que, en la mesura del possible, s'han pogut adaptar a la situació, i expliquen que, més enllà dels tancaments forçosos dictats pel Procicat, han pogut resistir sense abaixar la persiana.