La mina de petroli de Riutort, l'única visitable de tot el territori català, podria torna a obrir les portes els últims mesos d'aquest 2021, un cop finalitzin els treballs d'estabilització i sosteniment de diferents sectors de la mina. L'indret roman tancat al públic des del 2017, quan es van detectar petits despreniments de pedres del sostre d'una de les galeries i també de parets.

El Consell Comarcal del Berguedà ha adjudicat a l'empresa Infraestructures de Muntanya SL les actuacions, que tenen un cost de 54.836,87 euros i ja s'estan portant a terme.Les obres es financen amb fons europeus Feder i també del Pla de Foment del Turisme.

Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, ha recordat que en el seu dia el consistori va encarregar un estudi a l'Institut i Geogràfic de Catalunya per determinar la patologia dels despreniments de la mina.

Aquest treball va concloure que calia estabilitzar el sostre i les parets. El dirigent berguedà ha expressat la seva satisfacció per poder dur a terme uns treballs que «ens permetran tornar a obrir a les visites un lloc tant singular com aquest».

Des de la seva obertura, el 2004, i fins el darrer dia que va estar oberta al públic, el 31 d'agost del 2017, l'havien visitat 40.301 persones. A l'interior d'aquesta mina, amb 380 metres de galeries excavades directament a la roca, s'hi ha portat a terme un ventall d'activitats ben diverses: des de visites guiades i estudis universitaris sobre els bacteris que s'alimenten del petroli fins a tastos de vins.

La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar el 1905. Es calcula que se'n van extreure unes 3.500 tones de margues bituminoses. Després de sotmetre les roques a un procés de destil·lació del petroli, el rendiment era de 70 litres per tona. La mina va estar en funcionament entre 1905 i 1913, i del 1936 al 1938. L'Ajuntament de Guardiola la va condicionar i obrir al públic el 2004, i el 2008 es va estrenar un petit espai d'acollida pels visitants.