L’11 de maig, coincidint amb la festa de Sant Eudald, es van retornar les restes òssies de sant Eudald a Santa Maria de Sorba, després del procés de conservació que s’ha dut a terme al Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l’octubre del 2020.

Per iniciativa de la parròquia de Santa Maria de Sorba es va realitzar un procés de conservació de les restes òssies i, al mateix temps, la datació radiocarbònica, realitzada pel laboratori Beta Analytic dels Estats Units. Aquests estudis han indicat que es tracta d’un individu home, d’uns cinquanta anys, datat entre el 346 i el 480 d.C.

La cerimònia d’aquest dimarts va començar amb l’entrada de la comitiva acompanyant les relíquies a l’interior del temple parroquial i, un cop dins, davant el públic assistent, es va fer l’acte de col·locació de les restes a l’interior d’una nova arqueta.

Aquest acte va consistir en la col·locació de les restes, la lectura de l’acta fent constar tot el procés i la signatura dels bisbes i altres testimonis. Després es va col·locar una copia de l’acta dins l’arqueta i es va tancar i lacrar seguint el protocol establert per tal d’evitar la seva manipulació sense consentiment.

La celebració va ser presidida pel Bisbe de Solsona i també va comptar amb la presència del Bisbe de Vic, ja que sant Eudald també és patró de Ripoll i la parròquia de Sorba va ser durant segles part dels dominis del monestir de Ripoll.