L’Ajuntament de Berga no ha descartat la possibilitat de celebrar la Patum després de l’estiu, adaptada a les condicions sanitàries per la covid-19. Així ho va assegurar l’alcalde accidental, Ivan Sànchez, en el ple de l’Ascensió d’aquest diumenge, en el qual es va decidir de forma unànime -amb 15 vots en contra i cap vot a favor ni abstenció- no celebrar la festa durant la setmana de Corpus.

És el primer ple completament presencial -tot i que sense públic per respectar la distància de seguretat entre els regidors- que celebra el consistori després de la irrupció del coronavirus el març del 2020.

De fet, el mateix Sànchez va assegurar que el consistori està explorant diferents vies, una de les quals seria que la Patum esdevingui un assaig clínic per la represa de la cultura popular. L’Ajuntament berguedà ha traslladat ja aquesta proposta a la Direcció General de Cultura Popular.

Berga obre la porta a celebrar la Patum d'aquí a uns mesos AJUNTAMENT DE BERGA

D’altra banda, el batlle accidental va protagonitzar un discurs emotiu sobre les emocions i els sentiments que provoca la festa. «La Patum va més enllà de la plaça i de les comparses. S’estén per carrerons i places, arriba a tots el racons de la ciutat i l’omple de vida. La Patum són emocions i sentiments», va opinar.

A més, Ivan Sànchez també va recordar a les persones que ja no són entre nosaltres, i va fer una menció especial a Josep Maria Isanta, el patumaire assassinat ja fa més de 15 anys. Finalment, va destacar la importància de preservar el llegat de les generacions anteriors per «situar la Patum on es mereix, com la demostració més important de cultura popular dels Països Catalans i del món».

En finalitzar la sessió, l’alcalde accidental, Ivan Sànchez, i el secretari municipal, Antoni Pérez, van signar el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de la Patum per deixar constància escrita del que havia acordat el ple.

La negativa de fer la celebració de la Patum en les dates habituals ha impedit que s’interpreti el ball de l’Àliga al mig de la plaça de Sant Pere i que el Tabal recorri els carrers i places de la ciutat. Tampoc hi haurà la proclamació de les quatre parelles d’administradors i administradores, la concessió dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor ni la signatura del Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de la Patum per part dels membres de la comparseria de la festa.

El patronat ja va acordar la suspensió de la Patum el mes de febrer passat. L’acord va ser consensuat pels membres del patronat, format per representants dels diferents grups polítics del consistori, caps de colla de la comparseria patumaire, altres persones vinculades a la festa berguedana, i berguedans representants d’altres Patums que se celebren a la ciutat. 

Mateixa presència policial

Malgrat la suspensió de la festa, des de l’Ajuntament de Berga s’ha apostat perquè hi hagi la mateixa presència policial durant els dies forts de Corpus, com si es tractés d’una edició normal. Ivan Sànchez va apel·lar ara fa unes setmanes a la «corresponsabilitat» de la ciutadania per complir amb les mesures de seguretat de la pandèmia de la covid-19. 

Àmplia varietat d’actes i espectacles culturals alternatius al Corpus

L’Ajuntament de Berga ha optat per programar una sèrie d’activitats de perfil cultural per als propers dies com a substitució dels actes multitudinaris de Corpus. Entre les propostes figuren tres concerts orientats als joves, limitats a 300 persones i per als quals caldrà fer reserva prèvia. Actuaran la JazzWomam, Joan Miquel Oliver i Xavi Sarrià. També hi haurà una xerrada dedicada als 400 anys de les comparses del Tabal els Àngels, la Guita Grossa i als vestidors de plens i maces, i una jornada professional de projectes de cultura popular infantil. 

Les exposicions completaran l’agenda de Corpus a Berga. La mostra de la comparseria de la Patum, al convent de Sant Francesc, serà gratuïta els dies de la festa. A més, s’ampliarà amb un recorregut sobre els inicis i el paper com a nexe integrador de la Patum infantil, i una mostra sobre la Patum de la llar. També hi haurà mostres sobre fotografies de salts de Patum i una de cartells i programes de la festa. A part dels salts a la plaça de Sant Pere, tampoc hi haurà la fira i les atraccions infantils del passeig de la Indústria. 

La regidora de Patum de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, va destacar que «volem treure aquesta part més emocional i sentimental de la festa, i posar de relleu el contingut tradicional i cultural». El consistori destinarà a aquesta edició prop de 60.000 euros, una xifra molt inferior a la partida inicial de 330.000 euros.