Les comparses de Patum desfilaran de manera simbòlica pels carrers de Berga durant el migdia de dijous de Corpus. Es tracta d’una proposta consensuada entre els diferents grups polítics del consistori i el Patronat de la Patum, i que compta amb el vistiplau de la Generalitat de Catalunya i de diferents instàncies, com la Junta de Seguretat.

La regidora de Patum, Roser Valverde, assenyala que encara s’estan acabant de perfilar els últims detalls, com ara el recorregut, l’horari, si hi participaran totes les comparses –aquesta és la voluntat del consistori a hores d’ara– o el dispositiu de seguretat que s’hi destinarà. Paral·lelament, també es preveu que les comparses facin una plantada davant la plaça diumenge de Corpus.

En canvi, sí que s’ha concretat que el punt de sortida serà el convent de Sant Francesc i l’arribada serà a la mateixa plaça Sant Pere. A més a més, es preveu que, diumenge de Corpus, les comparses facin una plantada davant la mateixa plaça.

Valverde diu que «és important posar sobre la taula aquesta desfilada davant la situació i les circumstàncies», i assegura que compleix amb tots els paràmetres i la normativa vigent en aquest àmbit. També afegeix que «la Patum té un pes emocional i sentimental, que no sempre s’expressa a la plaça, i pel que fa a la dinamització econòmica i social, la Patum és pal de paller».

El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, remarca que «avui la ciutat fa un petit pas per recuperar la normalitat d’abans del març del 2019. Per a alguns serà un pas petit, per a d’altres, massa agosarat, però tots els grups polítics estàvem obligats a avançar i no repetir un segon any en blanc».

Per la seva banda, el regidor del PSC, Abel García, recalca que tindré «la mà estesa» quan s’han de prendre decisions complicades, com en aquest cas. A més, manifesta que els interessos de la ciutat s’han de posar per sobre «del que ens diferencia. Si les decisions són compartides són menys complicades», defensa Abel García.

D’altra banda, l’alcalde accidental, Ivan Sànchez, puntualitza que l’Ajuntament només treballarà amb la possibilitat de celebrar la Patum si «s’obrís una escletxa», i assegura que aquesta possibilitat «ara mateix no està sobre la taula».