El Consell Comarcal del Berguedà demanarà l’opinió als veïns de la comarca per dissenyar un pla de cara als propers 10 anys. Concretament, es tracta de l’Estratègia Berguedana Horitzó 2030, que pretén establir un full de ruta compartit pel que fa als principals reptes i prioritats a escala comarcal.

El pla està dividit en quatre eixos: un Berguedà socialment just, un Berguedà pròsper, un Berguedà sostenible i un Berguedà amb una governança transparent i en xarxa. El primer es basa en fer front a les desigualtats, la pobresa, i la lluita per la igualtat i la cohesió social. El segon gira al voltant de l’atracció dels sectors econòmics clau, l’atracció i retenció de talent i la digitalització. El tercer tracta sobre la transició energètica, la gestió de residus i l’economia circular, i el quart se centra en la transparència i la participació ciutadana.

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, manifesta que l’Estratègia Berguedana Horitzó 2030 «és un punt de trobada entre els diferents col·lectius que actuen al territori per tal de treballar en la configuració d’una comarca socialment justa, pròspera i sostenible».

El Consell ha buscat implicar en aquesta estratègia els grups polítics comarcals, els alcaldes i alcaldesses, tècnics i tècniques de l’ens comarcal i de l’Agència de Desenvolupament, agents clau de l’àmbit empresarial, laboral, formatiu, social i medi ambiental i, finalment, el conjunt dels berguedans i berguedanes.

El conseller comarcal de Participació Ciutadania, Abel García, explica que «volem que el ciutadà deixi de ser un complement i sigui un subjecte en l’àmbit de la participació. El volem posar al centre de les nostres decisions o propostes», assegura García. A més, també ha anunciat que el Consell ajudaria els ajuntaments a dotar-los d’aquest mecanisme.

Les sessions obertes a la ciutadania tindran lloc el dilluns i dimecres d’aquesta pròxima setmana, de dos quarts de sis a dos quarts de vuit de la tarda. La inscripció es pot formalitzar a través de la pàgina web del mateix Consell Comarcal.