Firhàbitat, el primer certamen de tot Catalunya dedicat exclusivament al món de la bioconstrucció i l’eficiència energètica, s’intal·la durant tres dies a Avià (Berguedà) amb xerrades exposicions i altres activitats que compten amb la participació de més de quaranta empreses, una quinzena de les quals del Berguedà.

La fira neix amb l’objectiu, segons els organitzadors de convertir-se en un punt de trobada i intercanvi entre expositors, empreses i visitants que tinguin especial interès en la biologia de l’hàbitat, l'eficiència energètica, l’autoconsum i els habitatges sostenibles. Aquest esdeveniment pretén generar consciència sobre aquest model de construcció i, alhora, fomentar la col·laboració entre els professionals i empreses del sector.

Què és la bioconstrucció?

La bioconstrucció aposta per habitatges sans i harmònics amb el seu entorn, fent servir materials de proximitat, dissenys eficients i energies renovables. Un dels principals objectius d'aquest tipus de construcció és millorar la qualitat de vida de les persones.

Firhàbitat ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats i administracions, entre les quals en destaquen especialment L’Associació Comarcal d’Empresaris de Berguedà (ACEB) i l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB), que han treballat conjuntament amb l'Ajuntament d'Avià i altres administracions comarcals, com el Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

El president de l'ACEB, Josep Serarols, ha assenyalat que «sempre hem pensat que al Berguedà hi havia d'haver una activitat firal que fos diferencial i que donés marca de territori». Dit i fet, ja que la fira no només promocionarà el territori sinó que comptarà amb ponències de renom a càrrec de professionals del sector de la construcció, arquitectes o empreses especialitzades.

A més, el certamen també serà l'escenari d'una trobada d'alumnes i exalumnes del Màster de Bioconstrucció que organitza l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB), referent nacional en l’àmbit de la bioconstrucció i la biologia de l’hàbitat. Alumnes i professors s'encarregaran d'oferir seminaris i sessions durant els propers tres dies.