Un estudi de la Universitat de Lleida (UdL), dut a terme per Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, constata que hi ha 200 municipis catalans en situació crítica de despoblament. Les localitats en risc es concentren, majoritàriament, a les comarques del Pirineu i el Prepirineu com el Berguedà, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Noguera i els Pallars. Pel que fa a la franja entre Lleida i el Camp de Tarragona, els municipis més afectats es troben a les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. A les Terres de l’Ebre, destaquen la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. L’informe explica que la renovació generacional ve, sobretot, d’immigració d’origen estranger que «es comporta en funció de les necessitats del mercat de treball i informacions de reclam».

Al Berguedà, hi ha tres poblacions en situació molt complicada: la Quar, Sagàs i Sant Julià de Cerdanyola. De la resta de l’àmbit d’influència de Regió7, també es troben en aquesta tessitura Bellprat -de l’Anoia-, Josa i Tuixén i el pont de Bar - ambdós de l’Alt Urgell. De tots aquests, és especialment negativa la situació de Bellprat, segon municipi de Catalunya que perd més població entre els anys 2018 i 2019.

Presentació d’aquest estudi celebrada a Alpens | BCN SMART RURAL ACN/Redacció. Lleida/Berga

L’estudi també remarca la dependència i evolució del procés de terciarització de l’economia catalana, que el 2019 ja tenia més del 78% dels llocs de treball ubicats al sector i el seu límit a determinades zones de muntanya. A més, dibuixa una estreta relació del sector serveis i l’ocupació femenina d’àmbit comarcal. Els resultats de l’informe, presentats per la Comunitat CO Rural, seran revisats i actualitzats anualment per seguir-ne l’evolució.

Els seus autors conclouen, a partir de l’anàlisi de l’índex de reemplaçament i el de potencial de creixement, que cal passar a l’acció amb mesures contundents per evitar el despoblament de la Catalunya rural. L’estudi es va encarregar amb l’objectiu de disposar de nous indicadors quantitatius al món rural català per poder incentivar el seu repoblament des d’una mirada objectiva i planificada. Aquesta és una de les accions sorgides de la comunitat CO Rural, un espai de trobada entre entitats, professionals i administració que vol afavorir accions acordades i coordinades per facilitar el relleu generacional al món rural català.

BCN Smart Rural és un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), liderat per la Diputació de Barcelona i que té com a entitats sòcies el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i ARCA.

El projecte és cofinançat pels fons europeus de Desenvolupament Regional FEDER.