Salut ha dut a terme avui una prova pilot de vacunació massiva per a majors de 40 anys a Puig-reig i Gironella, on els usuaris s'han pogut vacunar sense cita prèvia. Aquesta marató ha sumat un total de 195 persones vacunades a Puig-reig. A Gironella hi ha una afluència d'assistents elevada.

Els 195 inoculats a Puig-reig queden per sota de la xifra màxima que podia assolir l'operatiu, ja que estava preparat per poder realitzar fins a 600 inoculacions durant les 4 hores que durava la prova al municipi. En aquest sentit, l'adjunta a la direcció de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) al baix Berguedà, Paqui Garcia, considera que l'afluència va ser «acceptable».

Amb aquest intensiu de vacunació, Salut ha volgut incrementar el número de vacunats a la zona i apropar a la població un punt amb flexibilitat horària.

La jornada s'ha dividit en tres franges de vacunació on els assistents han pogut anar-hi amb cita o sense. En primer lloc s'han convocat les persones de 60 a 69 anys al poliesportiu municipal de Puig-reig. Posteriorment, s'ha obert pas a la vacunació dels majors de 40. Aquest col·lectiu s'ha pogut vacunar a Puig-reig de 17.30 h a 19.30 h i al local del Blat de Gironella de 20 h a 22 h.

Els assistents d'entre 60 i 69 anys han sigut inoculats amb Janssen. A la resta d'usuaris se'ls ha vacunat amb Janssen (una sola dosi) o Pfizer (dues dosis), depenent l'estoc de cada moment.

Aquesta marató de vacunació sense cita, segons explica Garcia, ha sorgit d'una iniciativa de l'EAP del Bages-Berguedà. «Ens vam adonar que hi havia gent que no podia assistir als punts de vacunació a causa del seu horari laboral o perquè els coincidia amb les seves obligacions diàries», comenta Garcia. Va ser per aquest motiu que es va decidir impulsar una marató de vacunació sense cita prèvia amb horaris més flexibles, ja que així es podia arribar a més gent.

«Hem volgut tancar més tard que la resta de punts de vacunació, massiva, que habitualment tanquen a les 20 h, per arribar a tothom», puntualitza l'adjunta a la direcció del Servei d'Atenció Primària (SAP) Bages-Berguedà, Ester Vila.

Qualsevol usuari que volgués ser vacunat, com que no calia cita prèvia, solament ha hagut de registrar-se l'entrada, on posteriorment era derivat a la zona de vacunació.

La iniciativa va ser ben rebuda pels berguedans. Per exemple, Rosa Ruiz, una de les vacunades, ha valorat molt positivament «la proximitat del punt i el fet de no haver de demanar cita».

Joan Carles Castillo, un altre dels assistents ha comentat que és important tenir un punt de vacunació «com més a prop de casa millor».

Paral·lelament, un altre dels inoculats, Javier Chamizo ha dit que la flexibilitat horària d'aquest punt de vacunació «ha sigut important per prendre la decisió» i ha argumentat que va triar aquesta opció «per no haver d'agafar el cotxe».