El parc natural del Cadí-Moixeró posa en marxa partir d’aquesta setmana, en col·laboració amb els ajuntaments de Bagà i Gisclareny, una sèrie de mesures a la zona per accedir als Empedrats, com per exemple habilitar 27 places més d’aparcament al voltant de l’Escola de Natura La Salle.

L’objectiu és evitar que s’aglomerin els cotxes i es produeixin problemes de mobilitat i d’accés, com va succeir durant l’estiu passat. De fet, aquest és un dels indrets del medi natural de la comarca que va registrar més afluència de visitants. A més, a pocs quilòmetres d’aquest punt també hi ha les fonts de l’Adou del Bastareny, un altre reclam turístic destacat de la zona.

El director del parc, Jordi Garcia, ha explicat a Regió7 que, per tal d’augmentar la capacitat del pàrquing, s’eixamplarà el camí de pista a l’altura de l’Escola de Natura, just on arranca l’itinerari per accedir fins a l’indret dels Empedrats, que bàsicament consisteix en un salt d’aigua.

Aquesta mesura es complementarà amb la figura d’un informador, que comunicarà allà on es pot aparcar i recomanarà a la gent que visiti l’indret un altre dia quan tots els aparcaments ja estiguin plens. També es repartiran fullets i tríptics en els quals s’informarà els visitants dels senders que hi ha a la zona.

En aquest sentit, el director del parc natural considera que la implantació d’aquesta figura és molt important perquè durant l’estiu passat «la gent aparcava a tot arreu», recorda. Tot i això, Garcia assenyala que no és previst limitar l’accés de vehicles durant aquesta temporada estival. «Un cop fem balanç d’aquest any, ho valorarem», aclareix.

Un sender per arribar-hi a peu

Paral·lelament, el parc natural també treballa en habilitar un sender que vagi des del nucli de Bagà fins a aquest punt d’aparcament per tal de promoure que es faci el trajecte a peu sense haver de passar per la pista. Garcia diu que ja podria estar disponible aquest estiu.

El parc no recomana el bany, però l’última paraula serà dels municipis

D’altra banda, el director del parc natural del Cadí-Moixeró ha explicat que es desaconsella el bany i que s’utilitzin cremes o sabons per l’impacte negatiu que pot tenir sobre el medi ambient. Això sí, el parc no té potestat per prohibir que els visitants s’hi banyin, i la decisió final dependrà dels ajuntaments de Bagà i Gisclareny. De fet, això és el que estableix l’ordenança que ha aprovat el Consell Comarcal de cara a la regulació dels espais naturals durant l’estiu, que dona via lliure als consistoris per permetre o no el bany en les zones d’aigua que pertanyen al seu terme municipal.