Els municipis de Borredà i Vilada es mostren preocupats perquè els consultoris mèdics només obren, a dia d’avui, un dia a la setmana. El 2019, en canvi, estaven oberts tots els dies de la setmana, en horari de matí o tarda.

El consultori va estar tots els dies tancat des de l’esclat de la covid-19 fins l’octubre del 2020, aleshores es va arribar a obrir dos dies a la setmana, però des del febrer ja tan sols obre un dia. «Per a un poble rural, amb un elevat percentatge de persones grans i un deficient servei de transport públic, no es pot tenir el consultori tancat sis dies a la setmana», manifesta l’Ajuntament de Borredà en un comunicat. De fet, aquesta circumstància també afecta els veïns de Castell de l’Areny –que depenen del consultori de Vilada– i Sant Jaume de Frontanyà –que depenen del de Borredà.

L’alcalde de Borredà, Jesús Solanellas, explica que hi ha gent que necessita que se li renovi la medicació i que no obté la informació adequada trucant al centre d’atenció primària de Berga.

Borredà i Vilada tenen una població molt semblant –d’entre 400 i 500 habitants–, però durant l’estiu aquesta xifra es dispara gràcies a les persones que tenen segona residència al municipi o que s’allotgen en càmpings i cases rurals de l’entorn.

De fet, Borredà estima que la població es pot arribar a multiplicar per deu; és a dir, que supera els 5.000 habitants, comptant també la presència de grups de colònies i de les persones de les àrees d’acampada. «Tot això exigeix disposar d’un servei normalitzat, d’atenció mèdica presencial», reivindica el consistori borredanès.

Mentrestant, l’alcalde de Vilada, Quim Espelt, lamenta que «encara no ens han donat cap explicació» i reconeix que «és frustrant que no es pugui revertir». Espelt recorda que «és un servei essencial, i més en pobles petits amb la població molt envellida».

L’Ajuntament de Borredà ha traslladat una carta al president del Consell exposant la problemàtica i reclamant-li que realitzi les gestions i els tràmits necessaris amb la Generalitat per recuperar el servei anterior a la pandèmia. El consistori considera que és l’ens comarcal qui ha d’actuar, ja que «l’afectació la tenen diversos municipis de la comarca».