L’entitat Torre de Guaita, que du a terme excavacions al voltant del castell de Guardiola, ha descobert les últimes hores una destral de pedra que, a falta de més exploracions, podria datar de la prehistòria i, concretament, de l’etapa del neolític.

Ara, després de les perspectives inicials generades, l’entitat preveu fer les pròximes setmanes o mesos un tastament o sondeig arqueològic per confirmar si hi ha estrats d’aquest període. Les restes més antigues de la construcció de les quals es tenen constància fins ara són del segle X.

La troballa de la destral, però, no és l’única sospita que hi havia vida durant la prehistòria. Anteriorment, també es va trobar un fragment de ceràmica. Tot i això, l’arqueòloga que dirigeix l’excavació, Marta Ramon, es mostra prudent i prefereix encara «no posar la mà al foc». Mentrestant, Gerard Ferrer, president de l’entitat, considera que si es confirma la hipòtesi s’obriria «un nou escenari per al jaciment, per a la història del municipi i de la comarca».

L’entitat va començar les jornades d’excavacions aquest dilluns, i s’allargaran fins al divendres 30 de juliol. És l’onzena edició que les organitza, tot i que els últims dos anys el format ha canviat a causa de la covid-19.

Primer era un dels camps de treball que cada estiu prepara la Generalitat, i ara ha esdevingut un voluntariat. Enguany hi ha inscrites unes 40 persones entre famílies i estudiants d’arqueologia, que poden apuntar-se uns dies determinats o les dues setmanes. A més, aquest any l’entitat ha perdut una subvenció de la Diputació, i ara ha de buscar altres estratègies per pagar la campanya.

D’altra banda, l’entitat Torre de Guaita anuncia que ha demanat a la Generalitat que faci una intervenció urgent a la torre de l’homenatge.