Els municipis de l’alt Berguedà esperen que el departament proposi alguna solució per resoldre la problemàtica de la reducció de jornada dels professionals mèdics fins al 22 de setembre –es passa de 4,5 metges a jornada completa a 1,5–. Així ho ha assegurat el regidor de Salut de la Pobla de Lillet, Xavier Serra.

En les últimes hores també s’ha sabut que Salut farà una visita a l’alt Berguedà i es reunirà amb els alcaldes de la zona el proper mes de setembre per tractar la qüestió –quan probablement ja s’hagi acabat el període amb la reducció del servei– .

A més, des del 18 de juliol fins al 22 de setembre només hi ha professionals mèdics al CAP de Guardiola, i tret d’aquells casos en què se sol·liciti atenció mèdica prèviament, els veïns dels municipis de la zona s’hauran de desplaçar fins al centre d’atenció primària si necessiten visitar-se amb el metge. Això sí, tots els consultoris continuaran oberts i sí que comptaran amb personal d’infermeria.

D’altra banda, aquest dijous, només unes hores més tard que els alcaldes fessin públic el seu malestar en un comunicat i posteriorment en una roda de premsa, es va celebrar una reunió virtual a tres bandes entre el Departament de Salut -encapçalat per l’exconsellera de la Presidència de la Generalitat i actual secretària d’Atenció Sanitària i Participació-, la delegació del Govern a la Catalunya Central - càrrec que ocupa Rosa Vestit- i els alcaldes i regidors de l’at Berguedà.

La trobada va servir perquè Budó prengués coneixement de la problemàtica i perquè les parts intercanviessin i les seves impressions i inquietuds. A més, es van emplaçar a reunir-se presencialment en la visita esmentada anteriorment.

Mentrestant, fonts del departament han fet una valoració positiva de la reunió perquè «tothom va exposar els punts de vista. També reafirmen el seu compromís amb la trobada «in situ» després de l’estiu, i posen èmfasi en que la reunió online es convoqués immediatament de les queixes dels municipis afectats.

Mala optimització de recursos

Per la seva banda, la consellera comarcal de Salut, Anna Maria Serra, considera que hi ha «una manca de borsa de metges», i reclama al Govern de la Generalitat una millor «planificació i optimització de recursos».

A més, Serra ha assenyalat que el pas endavant de l’Hospital de Berga és «un voler i no poder» perquè «l’atenció més immediata a la ciutadania està retrocedint». La consellera també ha demanat que es tingui en compte l’augment de població de segona residència durant l’estiu.