La Universitat Catalana d’Estiu e la Natura, que se celebra a Berga, ha tancat aquesta setmana la 28a edició. Enguany, s’ha celebrat en format híbrid -amb ponències online i visites al Berguedà presencials-, a mig camí entre el seu format habitual i el de l’any passat totalment virtual.

En els quatre cursos que s’han impartit -Explora l’aigua que t’envolta, Explora l’aire que t’envolta, Explora els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i Explora els recursos naturals-, els participants han pogut adquirir coneixement gràcies als ponents que han intervingut, i han pogut fer tallers al camp, que és un tret característic dels cursos Explora.

S’han portat a terme activitats sobre la qualitat de l’aigua i de l’aire, el càlcul d’inventari de CO2, el coneixement dels ODS i el Projecte BOSC i sostenibilitat en un racons incomparables a l’entorn de Berga: la riera de Metge, les fonts del Guiu i dels Segadors, la font Negra i l’església romànica de Sant Pere de Madrona.

A més a més, també s’ha visitat l’estació de control de contaminació de l’aire de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica de Berga, on s’ha conegut de primera mà el seu funcionament.

La Universitat Catalana d’estiu de la Natura remarca que «el nostre objectiu és haver despertat la curiositat dels assistents en aprofundir en tots aquests temes i que marxin de la UCEN 2021 amb la motxilla ben plena de coneixements i experiències que puguin transmetre als seus estudiants».

Hi ha hagut uns 90 inscrits procedents de prop de 50 municipis diferents de Catalunya i s’ha comptat amb 15 ponents i una conferenciant de la Universitat Politècnica de Catalunya.