El santuari de Queralt serà l’escenari d’un homenatge als berguedans i berguedanes que han perdut la vida durant els últims mesos a causa de la covid-19.

L’acció consistirà en l’enlairament cap a l’estratosfera d’un globus de làtex ple d’heli amb la figura d’una oreneta gran de cartró ploma a la part de sota. A dins del globus hi haurà tantes orenetes petites com persones que han mort al Berguedà pel coronavirus. Cada oreneta portarà el nom d’un d’aquests berguedans i una llavor de ginesta. Un cop haurà assolida l’alçada màxima, el globus esclatarà i en sortiran totes les orenetes, que s’escamparan per l’aire i s’acabaran desintegrant.

Mentrestant, a l’interior de l’oreneta gran s’instal·laran una sèrie d’instruments de comunicació: una webcam, una ràdio balisa i un localitzador per poder recuperar-la quan caigui a terra amb un paracaigudes.

L’acte, que se celebrarà el proper 8 de setembre coincidint amb la Gala de Queralt, està organitzat conjuntament per diferents administracions i entitats de la comarca.

Paral·lelament, es farà una actuació musical i s’explicarà l’acció que es portarà a terme als Centros odontológicos Virgen de Queralt de Matorín (Veneçuela), Xile, l’Uruguai, Portugal i el Senegal. Concretament, en aquestes consultes es duran a terme neteges bucals gratuïtes durant tota la jornada.

Els ajuntaments seran el lloc de distribució i recollida de les orenetes, després que el Consell Comarcal n’informi els regidors de l’àrea de Benestar Social de cada un dels municipis. Així, les famílies tindran la possibilitat de posar el nom, una frase de comiat, o qualsevol frase i escrit en record de la persona estimada.