El primer cap de setmana amb noves restriccions a la riera de Merlès se salda amb 102 sancions. El Consell Comarcal del Berguedà, que gestiona la coordinació de l’entorn, i els ajuntaments de la zona tancaven divendres els principals accessos que connecten la carretera BV-4406 amb zones de bany i masies properes. La finalitat de la mesura és evitar que els banyistes aparquin fora de les 68 places habilitades a 17 punts de l’entorn natural. Tot i això, gran part de les sancions van ser per vehicles mal estacionats a altres punts.

Les noves restriccions de pas preveuen reduir una de les conductes incíviques més sancionades: l’estacionament descontrolat. El Consell i els ajuntaments volen evitar el bloqueig dels accessos que connecten la carretera amb la riera, on fins ara, alguns banyistes deixaven els cotxes mal aparcats.

Per avisar els visitants sobre el tancament, s’han establert dos punts informatius a la carretera paral·lela a la riera. El Consell comptabilitza els vehicles que passen per l’ubicat a Santa Maria de Merlès i calculen que es va informar de les restriccions a 678 vehicles dissabte i a 422 diumenge.

El conseller comarcal de Medi Natural i Seguretat Civil, Pep Llamas, fa un balanç positiu del primer cap de setmana amb noves mesures i, destaca que el dispositiu va funcionar de forma correcta. Per un altre costat, Llamas diu que també «es van notar els esforços de la guarderia rural per evitar que s’encengui foc a l’entorn».

Les sancions per fer barbacoes van passar de 23 el cap de setmana del 31 de juliol i 1 d’agost a 0 el cap de setmana passat. Aquest descens també es va notar amb els focs a terra detectats, que s’han reduït de 3 a 0 en una setmana.

Sumant les multes de la setmana passada, aquest estiu els Guardes Rurals n’han posat més de 600 a la riera de Merlès, gairebé el doble que en tot el període vacacional del 2020.

Amb la vista posada al proper cap de setmana, en el qual Catalunya tindrà el risc d’incendi més elevat dels últims divuit anys, Llamas fa una crida a la prudència. «Tot i que no és el millor moment per venir, demanem a qui decideixi apropar-se que tingui un comportament responsable», comenta.