L’Ajuntament de Berga busca demorar el retorn dels 4,7 milions de crèdits ICO -de l’Institut de Crèdit Oficial- fins d’aquí a 10 anys, a canvi de realitzar més inversions per la ciutat en els dos anys que queden de legislatura. Inicialment, el consistori havia de fer efectiu el retorn en tan sols dos anys -el que suposava un pagament aproximadament de 2,3 milions d’euros cada any-. «Això és inassumible», va assegurar el regidor d’Hisenda, Maria Miró.

La proposta es va aprovar en un ple extraordinari aquest dilluns, i ara l’Ajuntament haurà de sol·licitar al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública l’adhesió al Fons d’Ordenació inclòs en el Fons de Finançament d’Entitats Locals (FFEELL) per obtenir 2 anys de carència i 8 anys d’amortització dels 4.702.265,73 € dels crèdits ICO, en funció de les condicions que estableixi el ministeri. Això significa que, en els propers dos anys, el consistori només haurà de pagar els interessos, i que el deute quedaria liquidat el 2032. Si la mesura tirés endavant, implicaria també que l’Ajuntament no pugui sortir del Pla d’Ajust fins d’aquí a 10 anys.

El deute global del consistori, a dia d’avui, és de 6,4 milions d’euros -dels quals 4,7 són ICO-. Es tracta d’un 70% menys del que hi havia l’any 2015, que era de gairebé 19 milions. En aquest sentit, l’alcalde de la ciutat, Ivan Sànchez, va posar en valor en roda de premsa la «feina ingent» dels governs de la CUP per reduir el deute, però va matisar que la situació de les arques municipals continua sent complicada. «Aquest ajuntament estava a la UCI i ara podríem passar a planta», ha apuntat Sànchez.

Tot i això, el batlle va anunciar que «és el moment de fer un canvi de paradigma». L’equip de govern vol augmentar la inversió especialment en obres i millores per a la ciutat, així com en l’àmbit de la seguretat en la via pública. L’alcalde va recordar, però, que la majoria de projectes són «transversals» i que es consensuaran amb les forces de l’oposició.

D’altra banda, el regidor Marià Miró va comentar que «els pressupostos de 2021 ja van incorporar un increment en la despesa ordinària perquè la ciutat no podia suportar més estalvi en alguns àmbits», com ara en l’arranjament de paviments o en el projecte d’adequació i millora de l’accessibilitat de la ronda Moreta, entre d’altres.

L’oposició diu que s’hipoteca el futur de la ciutat

Vot negatiu de l’oposició a la proposta de la CUP i ERC. Els grups de Junts per Berga i el PSC van acusar l’equip de govern «d’hipotecar el futur de la ciutat» i van coincidir en què cal «una visió a llarg termini».

El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, va recordar que no hi ha una previsió d’ingressos a 10 anys vista, i va afegir que «no es pot fer un quadre d’amortitzacions sense saber l’interès». També va fer èmfasi en aquest punt l’edil del PSC, Abel García, que va denunciar que no hi hagin alternatives, i es va preguntar per com afectarà el consistori el fet de seguir en el Pla d’Ajust. En el torn de rèplica, el regidor Marià Miró va ressaltar que la Generalitat ha felicitat el consistori per la gestió en aquest àmbit.