Al voltant de 40 persones de diferents àmbits vinculats a la cultura i al territori i representants d’institucions públiques del Berguedà i d’altres punts del país es reuneixen aquest dissabte al Convent de Sant Francesc de Berga per definir el futur d’aquest espai emblemàtic. Ho fan a instàncies de l’associació Amics de Joan Ferrer, que va aconseguir-ne fa anys la cessió per part de l’orde franciscana, i sota el paraigües del programa mūtāre de la Fundació Carulla.

La trobada busca impulsar la reconversió de Sant Francesc en un espai multidisciplinari que esdevingui un centre cultural potent de creació i visualització de les arts. A més, es busca que tingui en compte les necessitats culturals, socials i de desenvolupament del territori amb visió de futur i pel bé de la comunitat.

Les dimensions d’aquest repte requereixen la participació d’institucions i persones que són clau en la dinamització cultural i artística del territori berguedà. De la jornada n’ha de sortir la concreció de les idees que han de marcar el full de ruta que ha s'ha de seguir per al futur del centre.

Per això la sessió comptarà amb les aportacions de col·lectius que han recuperat espais emblemàtics de la Catalunya Central per posar-los al servei de la cultura transformadora. Pep Espelt (Konvent) i Aton Granero (ACVIC) engegaran la reflexió. La segona part de la trobada se centrarà en la definició del pla d’acció que ha de dur a fer realitat el nou centre cultural Sant Francesc.  

La sessió la conduirà la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, des d’on s'aporta la metodologia de treball basada en la cocreació i la xarxa. El programa mūtāre va seleccionar Amics de Joan Ferrer dins de la convocatòria extraordinària SOS Cultura per impulsar nous projectes transformadors de la societat des de la cultura. La metodologia mūtāre ha d’ajudar a la creació d’una xarxa entre els diferents actors culturals i pot esdevenir una eina potent per elaborar una proposta de funcionament del centre.