El Pavelló de Suècia de Berga ha acollit aquest dimecres l'acte de commemoració del 20è aniversari de la seva reconstrucció d'aquest emblemàtic edifici. L''ha presidit l'ambaixador suec a Espanya, Teppo Markus, i la fins ahir cònsul de Suècia a Barcelona, Kristina Stenhammar, i la seva filla, Sofia Geli, que ha pres el relleu al davant del cos diplomàtic suec a la capital catalana. El president del Casal d'Europa i exalcalde de Berga, Jaume Farguell, ha rebut els assistents amb un repàs a la història del Pavelló, la construcció, la instal·lació a Berga, els usos que va tenir, la rehabilitació i la situació actual.

Els representants polítics berguedanes -l'alcalde de Berga, Iván Sánchez, i el president del Consell comarcal del Berguedà, Josep Lara- així com la delegació sueca han coincidit en destacar la seva voluntat de continuar "enfortint les relacions entre Catalunya i Suècia". L'ambaixador suec a Espanya ha apuntat que "entre les nostres societats hi ha diferències, però també moltes similituds. Catalunya i Espanya tenen molt a oferir a Suècia", ha ressaltat Markus. El moment més emotiu de la jornada ha arribat amb el reconeixement a la fins ahir consul, Kristina Stenhammar. El president del Casal, Jaume Farguell, li va fer entrega d'una placa de record i agraïment.

El Pavelló de Suècia es va construïr a Suècia l'any 1928 i va formar part de l'Exposició Universal de Barcelona del 1929. El govern suec el va donar a Barcelona amb l'objectiu que tingués una finalitat social o educativa. L'Ajuntament de Barcelona el va posar a concurs públic perquè se'l quedés una població de més de 500 metres. El consistori berguedà, amb el projecte Colònia Escolar Permanent, va guanyar el concurs. Va ser inaugurat el 18 de juny de 1933 per Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya, i va fer funció de colònia escolar permanent. Però amb l'esclat de la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista va ser desmantellat. En la postguerra, va formar part de la caserna militar de Berga i va tenir usos per a l'exèrcit.

Finalment, durant els anys 90, l'Ajuntament de Berga -amb Farguell d'alcalde- va decidir reconstruir-lo, i després d'uns 3 anys d'obres, el 3 de març de 2001 es va estrenar el nou equipament com a seu del Casal d'Europa i Arxiu Comarcal. 7 anys després, el 2008, es va construir la torre que hi ha a l'exterior de l'espai, l'element més identitari de la construcció orignal. Berga té un agermanament amb el municipi de Hogsby, que té un nucli de població anomenat Berga.