La secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó, s’ha reunit amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, la delegada de Salut de la RSCC, Imma Cervós, la gerent de l’ICS Catalunya Central Anna Forcada, responsables de salut al territori i alcaldes de l’Alt Berguedà, encapçalats pel president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara.

Lara ha agraït que “s’hagin sentit les necessitats del territori”. Així es dona resposta a un compromís que s’havia assumit en el seu dia”. Lara ha dit que “l’Alt Berguedà és una zona turística que necessita més serveis i adequadament dimensionats”. Es tractava d’una cita acordada a finals de juliol quan els alcaldes van demanar mesures per evitar el tancament de consultoris locals durant els mesos d’estiu.

Finalment, aquest estiu els consultoris locals no han tancat per vacances. Ara, passat aquest període, Budó que es va comprometre a una visita al territori ha mantingut una reunió amb els alcaldes per a conèixer de primera mà les necessitats a l’Alt Berguedà i ha aprofitat per visitar el CAP Guardiola de Berguedà i els consultoris locals de Castellar de n’Hug i de Saldes.

Meritxell Budó ha insistit que “tenim el compromís de garantir l’atenció sanitària i això és el que hem fet aquest estiu”, bo i recordant que prova d’això és que s’han mantingut els consultoris locals oberts per prestar servei amb els professionals necessaris per donar resposta. En aquest sentit, la delegada de Salut a la RSCC, Imma Cervós ha posat sobre la taula les més de 20.000 visites ateses a l’Alt Berguedà entre els mesos de juny i setembre.

D’aquestes, el 60% s’han concentrat al CAP Guardiola de Berguedà, per un 40% als consultoris locals. També d’aquestes visites, la majoria han estat presencials, ja sigui primeres visites, visites successives o bé visites domiciliàries. Però hi ha hagut una part d’atencions via telefònica o bé per consulta online.

La gerent de l’ICS a la Catalunya central, Anna Forcada, ha destacat que l’atenció primària està fent moltes altres tasques que no havia fet mai, com PCR, atenció a residències, contactes escolars, que s’han sumat a l’activitat assistencial habitual. “Hem contractat personal de totes les categories professionals i hem passat de 1.600 a 2.100 treballadors. Costa molt trobar metges de família i costa molt que vulguin anar a treballar a l’Alt Berguedà”. 

A la reunió també hi han assistit els alcaldes de Casteller de n’Hug, Salvador Juncà; Vallcebre, Lluis Cadena; Agustí Elias de Sant Julià de Cerdanyola; Enric Pla de la Pobla de Lillet; Lluís Campmajó de Gósol; Moisès Masachs de Saldes; Joan Oña de Bagà junt amb regidors de Salut.