La primera tinent d’alcalde de l’Alguer, Giovanna Caria, va demanar aquest divendres a Berga que el conflicte de Catalunya amb Espanya se solucioni a través de la via política i no per la judicial. Aquestes declaracions les va fer en el marc del Dia d’Europa que cada any organitza el Casal d’Europa. A més, era una edició especial ja que es complien 20 anys de la reconstrucció del Pavelló de Suècia i del naixement del casal.

En aquesta ocasió, la jornada estava dedicada a Itàlia i un dels convidats era l’Alguer, on fa unes setmanes va ser detingut l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. L’altre municipi italià convidat, Bolsena, té la particularitat que és el lloc de naixement –segons diu la tradició– de la festa del Corpus Christi, festa que dona lloc a la Patum de Berga.

Jaume Farguell, president del Casal d’Europa, va destacar en l’inici de l’acte els vincles de les dues poblacions amb Berga i Catalunya. Sobre l’Alguer, va assenyalar que «porta dins nostre el sentiment de catalanitat», mentre que en relació amb el Corpus Christi va afirmar que «no podem deslligar la Patum d’aquest passat religiós».

La representant del consistori alguerès, a part de solidaritzar-se amb l’expresident català, va assegurar sentir una «emoció única» per representar Itàlia en la celebració a Berga del Dia d’Europa, i va apuntar que «per a mi Berga és casa meva com l’Alguer és casa de tots els catalans».

D’altra banda, el segon i tercer tinents d’alcalde de Bolsena, Ricardo Adami i Roberto Basili, van agrair que fossin convidats a l’acte, i van donar a conèixer el patrimoni i l’entorn del municipi italià, que és situat a la base d’un volcà i té el llac més antic d’Europa.

Mentrestant, l’exconsellera d’Afers Exteriors de la Generalitat, Victòria Alsina, va agrair a l’Alguer la rebuda que va tenir Puigdemont per la seva detenció, i va posar èmfasi en les col·laboracions del Govern català amb Itàlia. De fet, va destacar que la comunitat italiana és la segona més nombrosa a Catalunya.

Aquest acte, al qual van assistir un centenar de persones, també va incloure un concert de la Patum a càrrec de la cobla Pirineu i un recital poètic alguerès per part del periodista d’aquesta ciutat sarda, Pere Alvau.

«No em sento d’Europa perquè viu aliena als drames humans»

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va criticar en l’acte del Dia d’Europa l’actitud del continent davant la crisi migratòria. «A dia d’avui, no em sento de la Comunitat Econòmica Europea perquè és una Europa d’estats, fronteres i capitals que viu aliena als drames humans que cada dia succeeixen al Mediterrani i en centenars de fronteres», va etzibar el batlle berguedà.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Josep Lara, va reconèixer a Itàlia i l’Alguer les «reaccions positives» arran de la detenció de Puigdemont, i va destacar la importància del Dia d’Europa. «Hi ha països com Itàlia que sí que els coneixem, però n’hi ha que ens cauen més lluny, i aquestes jornades donen valor a aquesta Europa que a vegades ens sembla llunyana i freda».