L’última setmana es va celebrar al Berguedà el primer seminari internacional del projecte EMbleMatiC Plus en el marc del programa europeu Interreg MED. En total, va acollir a unes 20 persones de 7 països (Espanya, França, Itàlia, Grècia, Croàcia, Eslovènia i Monte Negro). L’objectiu d’aquest projecte -implantat per l’Agència de Desenvolupament al Berguedà-, és reproduir els models d’ecoviatge del Pedraforca i de les altres muntanyes emblemàtiques del Mediterrani en els nous països que participen en el projecte.

Lluís Vall, president de l’Agència destaca que «és important poder mantenir els contactes internacionals que ens reconeixen i ens posicionen i fer-ho per transferir coneixement i a la vegada contrastar les nostres estratègies».

Aquest primer seminari va tenir un caire eminentment pràctic i representants de les noves i de les velles muntanyes es van trobar per veure de primera mà els ecoviatges del Canigó i del Pedraforca. El dia 5 van conèixer l’experiència del Canigó, mentre que els dies 6 i 7 van recorre el Berguedà coneixent el projecte de l’ecoitinerari «les 7 cares del Pedraforca» i realitzant una jornada de reflexió i treball a la comarca.

Els visitants van poder conèixer diversos recursos que envolten el Pedraforca, com el museu de les Trementinaires de Tuixent, el mirador del coll de Josa i de Gresolet, un recorregut a peu per l’itinerari senyalitzat que va entre Font Terrers i Gósol, el carregador de vehicles a Saldes, activitats d’oci actiu i d’interpretació del medi natural a Vallcebre i un tast de formatges.

EMbleMatiC Plus és la continuació del projecte EMbleMatiC que es va desenvolupar entre els anys 2016 i 2019 i que va aconseguir crear 9 ecoviatges en cadascuna de les muntanyes que formaven part del projecte, aplicant una mateixa metodologia que es troba explicada a la transfer guide que es va crear durant el projecte.