Diversos municipis que pertanyen a l’equip d’atenció primària de Berga consideren que l’atenció mèdica és dolenta, i discrepen de les valoracions favorables constatades en la reunió de fa uns dies entre el Departament de Salut i alcaldes de poblacions de l’àmbit sanitari de l’Alt Berguedà.

Vilada, Borredà, Castell de l’Areny i Sant Jaume de Frontanyà- aquests dos últims municipis depenen dels consultoris dels dos primers respectivament- tenien metge tres dies a la setmana i infermera els cinc dies abans de l’esclat de la pandèmia. Ara, als dispensaris de Vilada i Borredà només hi ha un professional mèdic un dia a la setmana, i altres tres tenen una infermera.

Això sí, el consultori només està obert durant tota la jornada -de 8 a 3 de la tarda- el dia que tenen metge. Els altres, la infermera, a part de visitar pacients al consultori, també realitza atenció a domicilis particulars.

De fet, per fer pal·lès el malestar i després de rebre queixes de la ciutadania, les quatres poblacions volen organitzar una recollida de signatures de veïns i veïnes reclamen una millor atenció i traslladar-les al Departament de Salut. El batlle de Borredà, Jesús Solanellas, apunta en declaracions a Regió7 que l’objectiu és recuperar els serveis del 2019 i els primers mesos de 2020.

Consultoris tancats a Cercs

Abans de la crisi del coronavirus, Cercs tenia oberts els quatre consultoris dels seus nuclis de població. Ara, només en queda un d’obert, el de Sant Jordi, que d’aquesta forma ha d’aglutinar les consultes dels veïns dels altres nuclis, i també de la població veïna de la Nou, que igualment roman tancat.

El dispensari de Sant Jordi de Cercs disposa d’atenció mèdica tres dies a la setmana, però només amb un metge. A principis de 2020, en canvi, si es compten els quatre dispensaris hi havia atenció mèdica tots els dies laborables, i amb dos metges. L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, assenyala que «hi ha la sensació que es vol atendre d’una altra manera l’usuari, amb menys proximitat. Estem preocupats», assegura.