A través de cinc preguntes que formularà el diputat Cristòfol Gimeno, el PSC portarà al Parlament la seva preocupació per les polítiques de Salut que afecten els pobles del Berguedà. Concretament, els socialistes volen saber per municipi, els horaris i professionals que té adjudicats, siguin mèdics, d’infermeria o d’administració i els que té la comarca, en el seu conjunt, així com les línies telefòniques existents i els professionals que les atenen. I també les queixes i denúncies rebudes per manca o deficiències en el servei.

El partit assegura que estan "cansats d’escoltar i rebre queixes i peticions" pel funcionament d'un servei que consideren "poc clar" mancat de "transparència" des de fa una dècada.

El PSC alerta que al Berguedà hi ha "uns efectius sempre insuficients, especialment en els darrers anys, fins al punt de voler cobrir amb uns pocs professionals, tota la comarca. D’aquí que molts pobles tinguessin unes poques hores a la setmana de servei presencial, i patissin constants canvis i interrupcions quan el professional que els tocava, feia vacances, estava de baixa o havia acumulat més municipis dels possibles de portar".

El partit afegeix que "les carències de professionals en especialitats com pediatria, ginecologia, psicologia, i altres, és constant" i remarca que en alguns moments, hi ha hagut un sol professional per a tota la comarca. "Si aquesta era la nota dominant en els darrers anys, l’arribada de la pandèmia, va comportar el tancament pur i simple de tots els consultoris mèdics. Tota l’assistència primària, bàsica per a fer front a problemes globals, va quedar reduïda als serveis centralitzats en l'ambulatori de Berga, i amb alguns de molt reduïts en algun dels CAP, existents. Sempre, però, infradotats en personal i material", lamenten els socialistes.

L’assistència va patir "un fort impacte amb greus problemes per arribar a ser atesos; per manca de personal i per impossibilitat de contactar-hi, mitjançant els telèfons disponibles; o estaven col·lapsats o estaven despenjats, per impossibilitat de poder-los atendre. La recuperació del servei presencial, feia preveure, un retorn a la situació pre pandèmia. No ha estat aquest el cas. Al contrari s’ha volgut justificar una forta retallada d’efectius i horaris d’assistència en tots els municipis, mitjançant canvis d’horaris i reducció de serveis", segueix la queixa del partit.

Arran de tot això, el PSC afirma que "hi ha a tota la comarca un descontentament i una indignació per unes retallades, que no venen justificades per cap paràmetre. Al contrari, una comarca, altament envellida i dispersa, necessita una xarxa d’assistència primària forta i ben atesa" i afirma que "volem saber quins efectius concrets, i la seva distribució. Així podrem saber les deficiències i mancances. I no acceptem es vulgui estalviar en Salut el que el Govern de la Generalitat gasta en altres qüestions no prioritàries. Ens remetem a les respostes per endegar noves actuacions, en aquest àmbit d’especial rellevància, en una comarca rural com la del Berguedà".