El Berguedà té un extens patrimoni de danses tradicionals, moltes de les quals s’han perdut i ja no es ballen. D’altres, en canvi, es mantenen ben vives i passen de generació a generació, com ara els balls de cascavells de l’Ametlla de Merola i de Viver i Serrateix, el ballet d’adeu de Berga, el ball del moliner i la dansa de Falgars de la Pobla de Lillet, la Bolangera i el ball cerdà de Bagà i el ball de la coca d’Espinalbet. Són algunes de les danses que es recopilen en els llibres Danses tradicionals del Berguedà. Recull històric, musical i coreogràfic, que ha promogut la Berguedana de Folkore Total i que signen Eloi Escútia i María del Agua Cortés.

Ball del moliner de la Pobla de Lillet, ahir al parc del Lledó | ANNA COSTA

L’any passat es va presentar el primer volum, i ahir, al parc del Lledó de Berga, el segon. Es va fer un acte per donar a conèixer què plasmen els llibres i es va fer un tast d’una quinzena de danses, gràcies a la participació de grups i esbarts del Berguedà, i la interpretació dels músics.

Eloi Escútia, membre de la Berguedana de Folklore Total i coautor dels llibres, explicava que, després d’anys de recerca en arxius i pobles i de converses amb els més veterans de cada localitat, han pogut recuperar la memòria d’una setantena de danses de la comarca. De cadascuna se n’explica la història, les característiques del ball, l’estructura melòdica, la coreografia, i s’acompanya amb diogrames, partitures i fotografies.

Els dos volums de Danses tradicionals del Berguedà es poden trobar a les llibreries de la comarca al preu de 18 euros. Els ingressos són a benefici de l’entitat, que fa una tasca de divulgació del patrimoni musicològic. Més enllà d’arribar al públic, l’objectiu de la Berguedana de Folklore Total és «recuperar les danses perdudes i que es tornin a ballar a les places, com a element festiu».

L’acte d’ahir a Berga es va adherir a l’Any Joan Tomàs, que se celebra enguany amb motiu dels 125 anys del naixement d’aquest músic que va fer una important tasca de recerca i recull de cançons, danses i músiques populars.